Dejonckheere Koen

De klare kijk van West-Vlaamse topmanagers. Koen Dejonckheere (GIMV): “What doesn’t kill you, makes you stronger.”

ROESELARE - In deze bijzondere tijden, laten we graag bijzondere West-Vlaamse ondernemers of managers aan het woord en geven hen een forum om hun visie te vertolken. Vandaag Roeselarenaar Koen Dejonckheere, topman van de Vlaamse participatiemaatschappij GIMV. 

De participatiemaatschappij GIMV heeft 50 bedrijven in portfolio die samen goed zijn voor ruim 4 miljard euro en zowat 10.000 jobs. Koen Dejonckheere en zijn gevolg kunnen terugvallen op kantoren met eigen teams in Antwerpen, Den Haag, Parijs en München, maar hebben ook tentakels in andere werelddelen. Van een crisis min of meer, kijken ze al lang niet meer op bij de GIMV. "We zijn inmiddels 40 jaar jong en in al die jaren ook doorwinterde crisismanagers geworden", zegt Koen Dejonckheere. "We weten dat omdat we veel risicokapitaal investeren. Niet alleen door onze successen, maar ook door onze tegenslagen zijn we wijzer geworden. Na crisissen die we meemaakten in Azië of Rusland, na de speechbubbels en de dotcoms in 2000 en de voorbij de financiële crisis, is onze organisatie koppiger en taaier geworden dan een virus. Herstructureren is ook architectenwerk. We handelen decentraal waar het kan (in de groei) maar resoluut centraal waar het moet met nood-actieplannen. Onze CEO's en CFO's leren van elkaar hoe en wat. Land per land maar ook sector per sector. Overheden, banken, handelshuren, deals from a distance en slim doorstarten, het passeert allemaal de revue. Waarde is niet duurzaam zonder waarden. Ons DNA is er een van wendbaarheid en veerkracht. Trefzeker door ervaring en geen compassie met treuzelen of futiel geprutst. We willen vooruitgangsoptimisten zijn, want één zaak is zeker: panta rei, alles is altijd in beweging. Vandaar dat we ook zeggen: dat vaccin komt er, zoveel is zeker. Dat weten we via contacten met onze collega’s in Gent, Antwerpen, Leuven, Puurs, Rixensart, de Kempen en zelfs Oxford, de VS en China. We hebben nu deze grote oorlog meegemaakt en zullen dat ons leven lang meedragen. Een crisis zorgt voor een litteken maar ook voor een talisman. Het is altijd weer een keerpunt. What doesn’t kill you makes you stronger. In het Chinees bestaat het woordje crisis uit twee tekens: gevaar en opportuniteit."

Oorzaken en gevolgen van crisissen

Bij crisissen blijkt steevast dat dezelfde fout wordt gemaakt, denkt Koen Dejonckheere: te veel schulden in te veel artificiële constructies. Daar moet vroeg of laat schade van komen. Acccidents waiting to happen gaan er nu onderdoor. Maar wat dan? "De banken zijn de de kruispuntbeheerders voor de liquiditeitsprogramma’s van de overheden, ze verdienen ons respect", vindt Koen Dejonckheeere. "Als de economie straks met 10% zakt, zal dat niet gelijk verdeeld zijn. De toekomst van bedrijven zal sowieso nooit meer dezelfde zijn als voor de coronacrisis. Gelukkig kunnen we fier zijn op de terugval op onze diepste maatschappelijke waarden: ons DNA van solidariteit en werkzaamheid. We zijn waard-ig gebleven, tot in de dood en in de zorg. We hebben allen samen geproefd van het echte 1 voor allen en allen voor 1. Zij die recht stonden ware veel talrijker dan de absenteïsten. De burger is met glans geslaagd in de stresstest."

Economisch herstel zal er zijn

De crisis brengt veel teweeg. Werk is zelfs weer tof. Kapitaal en arbeid gaan samen. "Verdeel de last en de schuld maar ook het vooruitgangsdividend tussen sociale partners op een faire en efficiënte manier," zegt Koen Dejonckheere. "Yes, sociale partners can make a deal. Burgers en ondernemers vragen in post corona tijden niet zozeer geld maar wel transparante actie en hoop, een toekomstproject en perspectief. Make it happen. Deze kracht en energie van een heropstarten na de crisis zorgen voor een super-grondstof. Cut the crap. De politiek kan helpen instaan voor een enorme maatschappelijke return: door hoop en vertrouwen te geven, komen businessplannen vol innovatie in beweging en wordt slapend kapitaal op spaarboekjes opnieuw wakker. Het is voor de politiek ook de rechtste weg naar een eenvoudige lange termijn fiscaliteit. Private equity en venture capital zijn echt wel meer dan buy when blood runs in the streets of  buy low and sell high. Bij ons geldt zero tolerance voor stand still. In de post corona moet het wagenpark groener en idem dito voor de fiscaliteit, moet een halt worden toegeroepen aan files of moet er nog meer digitaal worden gewerkt. De politiek moet zich bezinnen over hoe de schuldenberg moet worden aangepakt, zodat er geen nieuwe aardbeving komt. Het onderwijs moet ambitie tonen, zowel voor de slimsten als voor wie trager leert."

Vlamingen zijn als Chinezen

Koen Dejonckheere behoort niet tot het kamp dat de Chinezen demoniseert, integendeel. "Schrijf de Chinezen niet af", zegt hij. "En vooral: onderschat ze maar niet. Ze studeren harder dan gemiddeld, ze werken harder en ze sparen meer. Dit soort mensen doet het gewoonlijk beter dan gemiddeld. Een beetje zoals Vlamingen dus."