TVH CEO Dominiek_Valcke_CEO_TVH_Parts_Holding

De klare kijk van West-Vlaamse topondernemers. Dominiek Valcke (TVH): “Alles wordt anders.”

WAREGEM - In deze bijzondere tijden laten we graag bijzondere West-Vlaamse ondernemers aan het woord en geven hen een forum om hun visie te vertolken. Vandaag Dominiek Valcke van het Waregemse TVH, wereldspeler op het vlak van onderdelen voor material handling en industriële voertuigen.

“Het minste wat we kunnen zeggen is dat COVID-19 ons leven onherroepelijk heeft veranderd", aldus CEO Dominiek Valcke van TVH. "Onze manier van leven en de manier waarop we zaken doen, zal hoogstwaarschijnlijk nooit meer hetzelfde zijn. Sinds het uitbreken van de COVID-19-pandemie midden januari in China heeft het virus zich over de hele wereld verspreid, met als gevolg dat regeringen maatregelen namen en dit in elk land waarin TVH actief is, met een duidelijke impact op al onze activiteiten. Maar wij hebben wel vanaf dag één gezegd: wij werken verder. Er zijn veel maatregelen genomen om coronaproof te kunnen werken - en er zullen er waarschijnlijk nog volgen - maar het is ons gelukt om operationeel te blijven."

Verbondenheid en veerkracht als lichtpunt

"Ik ben erg onder de indruk van de manier waarop de TVH-collega’s allemaal in een extra versnelling zijn geschakeld", zegt Valcke. "Er is veel begrip voor de maatregelen, en een enorme veerkracht om verder werken in een omgeving die er op heel korte tijd helemaal anders uitzag. De verbondenheid, creativiteit en solidariteit zijn hartverwarmend. Na een geslaagde proefperiode waren we net begonnen met het gefaseerd uitrollen van thuiswerk bij TVH. Dat proces is door de coronacrisis in een enorme stroomversnelling geraakt en hebben we op zeer korte tijd gerealiseerd. Bij TVH werken vandaag meer dan duizend medewerkers op dit moment thuis, iets wat de IT-afdeling in sneltempo mogelijk heeft gemaakt. Voor die collega’s die nog op de sites werken, omdat thuiswerk niet mogelijk is, hebben we heel snel een aantal aanpassingen ingevoerd in het kader van onder meer social distancing."

Wereldwijde aanpak ontbreekt

Wat ondertussen voor iedereen duidelijk zou moeten zijn, is dat dit virus niet stopt aan de grenzen en geen onderscheid maakt tussen nationaliteiten. "Ik vind dat alle landen goed moeten samenwerken, én met eenzelfde visie", vindt Dominiek Valcke. "Nu ontbreekt een wereldwijde aanpak van deze crisis. Ik zie dat globalisering werkt binnen TVH en ben dan ook een sterke voorstander. Maar wereldwijd stond geen enkele leider op. Wat we de afgelopen maanden hebben gezien, is eigenlijk het tegenovergestelde: internationale instituten storten in en verdwijnen alsof ze nooit hebben bestaan, landen die inclusief leiderschap missen en regeringen die strijden om medische hulp. En als we het hebben over het virus dat niet stopt aan de grens, dan geldt dat al zeker voor de taalgrens in België. Ik begrijp dat België een moeilijk politiek landschap is, maar net nu is er nood aan één taal en dus geen tegenstrijdige signalen. Dus een oproep aan onze overheid: spreek dezelfde taal en schep duidelijkheid, zeker over de heropstart van de economie, waar iedereen naar snakt en die broodnodig is. Gelukkig heeft België - ondanks alles - toch wel een zeer goede gezondheidszorg. Dat moeten we koesteren, zeer dankbaar voor zijn en ook dat verdient toch een groot applaus. We mogen dit dus niet verwaarlozen en er blijven in investeren."

Financieel sterk maar pijnlijk

Economen voorspellen dat de schade aan de wereldeconomie groter zal zijn dan tijdens de financiële crisis in 2008. "Toch wil ik positief blijven," aldus de CEO van TVH. "Ik ben van mening dat uiteindelijk, en uiteraard na verloop van tijd en niet op hetzelfde moment, de verschillende nationale economische systemen volledig zullen herstellen. De omzetdaling zorgt ervoor dat we projecten en processen opnieuw moeten beoordelen en sommige zaken moeten uitstellen. Een deel van de collega’s is tijdelijk werkloos, voor een bedrijf dat jaar na jaar een mooie groei noteerde is dat heel pijnlijk. Gelukkig staan we financieel sterk genoeg om dit te overleven. Voor veel andere bedrijven en zelfs hele sectoren is deze pandemie een regelrechte ramp. Voor hen is het bang afwachten op de datum waarop de regels versoepelen en ze weer kunnen opstarten.”