Nieuws West-Vlaanderen De Westhoek stelt ‘regiodeal’ voor aan Vlaanderen

De Westhoek stelt ‘regiodeal’ voor aan Vlaanderen

De Westhoek stelt ‘regiodeal’ voor aan Vlaanderen

POPERINGE – De burgemeesters van de vier centrumsteden uit de Westhoek (Poperinge, Ieper, Veurne en Diksmuide) hebben een memorandum opgesteld waarin ze hun desiderata kenbaar maken. De Westhoek, de meest westelijke en landelijke groeiregio van West-Vlaanderen met bijna 220. 000 inwoners, belichaamt het authentieke en het innovatieve. Geworteld in een karaktervol landschap biedt de Westhoek alle ruimte voor nieuwe vormen van wonen, werken en ondernemen. Dit uniek DNA willen de vier burgemeesters behouden en verder ontwikkelen in relatie met de Vlaamse overheid. Er wordt aangedrongen op een een duurzame en slimme regiodeal naar Nederlands model.

Om deze Back to the Future visie te realiseren denken de burgemeesters aan een aantal ambitieuze hefboomprojecten. Om te beginnen moet de Westhoek zich organiseren als een slimme regio, inclusief een slimme mobiliteit. De lokale besturen zien ook veel in een intensere onderlinge samenwerking en willen daarom kennis en middelen delen aan de hand van een shared service center.  Finaal zien ze de vier stedelijke gebieden zichzelf ook als de motoren voor de hele regio.
Om deze ambities waar te maken reiken de burgemeesters van Poperinge, Diksmuide, Ieper en Veurne de hand naar de nieuwe Vlaamse overheid om dit samen te doen via een zogenaamde  ‘regiodeal‘. In Nederland bestaat dit reeds maar voor Vlaanderen is dit een nieuw bestuurlijk instrument. Via dergelijke deal of overeenkomst verbinden beide partijen (regio en Vlaanderen, maar ook de provincie) zich om als partners projecten te realiseren in de komende jaren. Dit partnerschap omvat financiële engagementen van alle partners, introduceert nieuwe methodieken, vereenvoudigt wetgeving (waardoor maatwerk voor een landelijk gebied mogelijk wordt) en lanceert diverse pilootacties.
Binnen deze constellatie engageren de vier kleinstedelijke gebieden zich om door middel van meer samenwerking kwaliteitsvolle diensten te verlenen aan de inwoners en andere stakeholders zoals bedrijven. Nog dit: Koksijde overweegt zich aan te sluiten bij de voorstellen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.