alpecin D

Deceuninck stopt als naamsponsor in het wielrennen

HOOGLEDE-GITS - Deceuninck, de West-Vlaamse ontwerper, fabrikant en recycleerder van raam-, deur- en bouwoplossingen, maakt eind 2025 plaats voor een nieuwe naamsponsor bij het huidige Alpecin-Deceuninck (bij de mannen) en Fenix-Deceuninck (bij de vrouwen). De succesvolle samenwerking, gestart in 2021, heeft voor het bedrijf de gewenste resultaten op vlak van naamsbekendheid opgeleverd. Deceuninck blijft wel als shirtsponsor verbonden aan de ploegen.

 

Sinds het begin van de samenwerking hebben de ploegen een indrukwekkend palmares bijeen gefietst. Het mannenteam, onder leiding van Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen, beleefde absolute topjaren met onder meer winst in zes ‘Monumenten’, tientallen ritten in grote rondes, groene truien in Tour en Vuelta en wereldtitels op de weg, in het veld, mountainbike en gravel.

Bij het vrouwenteam werden onder andere dubbele ritwinst en de trui voor beste jongere in de Tour gevierd, en diverse WK-truien.

Blijvend partnership

Volgens Francis Van Eeckhout, uitvoerend voorzitter van Deceuninck, slaagde het wielerteam erin om de bekendheid van het merk sterk te verhogen. “We hebben een uitstekende relatie met het team, zodat we ook in de toekomst met het team verbonden willen blijven als shirtsponsor”, aldus Van Eeckhout. “We merken bij medewerkers, klanten en relaties nog steeds veel appetijt voor de mogelijkheden die het team biedt op het vlak van hospitality en merkactivatie. In overleg met het teammanagement zijn we echter tot de conclusie gekomen dat we mekaar ook in een andere vorm van samenwerking kunnen blijven versterken. Het management van het wielerteam heeft op die manier de handen vrij om met potentiële opvolgers in gesprek te gaan, terwijl bedrijven die het wielrennen als platform overwegen op deze
manier weten dat er een interessante positie op de markt komt.”

Meer winst in moeilijke omstandigheden

De producent van ramen en deuren in pvc  zag in 2024 de omzet teruglopen, voornamelijk door een terugval in Europa. Maar het beursgenoteerde bedrijf kon wel meer winst boeken. “Veerkrachtige resultaten in moeilijke marktomstandigheden”, zo omschrijft Deceuninck de eigen prestaties.

De omzet daalde vorig jaar met 4,5 procent tot 827 miljoen euro. Dat had vooral te maken met de activiteiten in Europa, waar er “nog steeds een afkoeling was van de marktomstandigheden”. De omzet daalde er met 10 procent tot 369,2 miljoen euro. In Noord-Amerika bleef de omzetdaling beperkt tot een kleine 2 procent, in de poot ‘Turkije en opkomende markten’ ging de omzet bijna 2 procent hoger.

Ondanks de lagere omzet kon Deceuninck meer winst boeken. De operationele winst (ebit) ging ruim een vijfde hoger tot 62,9 miljoen euro, de nettowinst steeg met 16,5 procent tot 15,9 miljoen euro. De marges stegen dus. Deceuninck verwijst naar onder andere “strikte kostenbeheersing in Europa”, waar er ook een herstructurering was in Duitsland.

Deceuninck verwacht dat de algemeen zachtere marktomstandigheden zich in 2025 zullen voortzetten. Het beursgenoteerde bedrijf stelt degelijke resultaten voorop in Europa, ziet onzekere marktomstandigheden in Noord-Amerika en denkt dat de markt in Turkije zal afkoelen na jaren van sterke activiteit.

foto: archief Alpecin-Deceuninck