Decospan is Familiebedrijf van het Jaar

MENEN - Het familiebedrijf Decospan werd zopas door een professionele jury uitgeroepen tot 'Familiebedrijf van het Jaar'. De groot geworden kmo van de familie Desmet is een specialist in het produceren en verhandelen van parket- en fineerplaten. In 1978 werd Decospan boven de doopvont gehouden door grootvader Urbain Desmet. Nu wordt het in de derde generatie geleid door CEO Pieterjan Desmet (zoon van Jan). Zijn twee zussen en twee neven zijn mede-aandeelhouders en ook actief in het bedrijf.   

Sinds de wissel van de tweede naar de derde generatie (2017) groeide het bedrijf nog exponentieel van 70 miljoen euro toen naar 203 miljoen euro omzet nu en een bruto bedrijfswinst (ebitda) van 27 miljoen. Decospan heeft 1.000 werknemers in dienst en heeft eigen vestigingen in Menen (hoofdzetel), Frankrijk, Tsjechië, Kroatië, Ierland, het VK en Portugal. In zijn sector is Decospan de numero uno in Europa.

De jury had niets dan lof voor Decospan en vooral dan voor de governance die werd toegepast in de schoot van het bedrijf. Concreet werd werk gemaakt van het inschakelen van externe bestuurders en een externe voorzitter van de raad van bestuur. De lange termijn visie doet de rest. Volgens Pieterjan Desmet vreesde de vorige generatie dat de derde generatie het bedrijf zou zien als een makkelijke bron van inkomsten. Maar de groeicijfers bewijzen dat die vrees onterecht was.

foto: Decospan/De Tijd