Nieuws West-Vlaanderen Dertien West-Vlaamse steden en gemeenten gaan van start met een ‘Profploeg’ tegen de verloedering

Dertien West-Vlaamse steden en gemeenten gaan van start met een ‘Profploeg’ tegen de verloedering

Dertien West-Vlaamse steden en gemeenten gaan van start met een ‘Profploeg’ tegen de verloedering

HARELBEKE – Vlaams Minister van Economie Hilde Crevits wil lokale besturen bijstaan in hun beleid rond ‘bedrijvige kernen’. De eerste 33 gemeenten ontvangen nu kosteloos en op maat begeleiding van een zogenaamde ‘Profploeg’. Dat is een team van experten in ruimtelijke ordening, e-commerce, vastgoed, events, stedelijke logistiek en sociale media. Deze zullen met creatieve ideeën en concrete acties de Vlaamse handelskernen nieuw leven helpen inblazen. Gemeenten kunnen nog tot 12 november een aanvraag voor de Profploeg indienen.

De steden en/of gemeenten die zich nu al aangesloten hebben op deze expertise van derden zijn Nieuwpoort, Harelbeke, Waregem, Wevelgem, Wervik, Oudenburg, Diksmuide, Gistel, Koksijde, Torhout, Oostkamp en Menen.  De respectieve stadsbesturen willen vooral de leegstand aanpakken en het ondernemerschap aanzwengelen.

In 2020 stond 10,4% of meer dan 1 op de 10 handelspanden in Vlaanderen leeg, dat is een stijging van 0,7% in vergelijking met 2019 en bijna 5% meer dan in 2008. “Leegstand in het centrum van een gemeente of stad kan voor verloedering zorgen of meer leegstand”, zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits. “Die leegstand noopt lokale besturen om onze kernen te herdenken. Innovatief omgaan met de ruimte die vrijgekomen is en op de kar springen van het concept ‘bedrijvige kernen. Daarom zet ik de Profploeg in om naar de gemeenten te gaan en concrete oplossingen aan te reiken om bruisende handelskernen te creëren. Ik investeer hier 1,5 miljoen euro relance middelen in. 33 gemeenten nemen hier het voortouw in en zullen binnenkort de Profploeg in hun handelskern kunnen verwachten.”

Wat doet de Profploeg?

De Profploeg is een team van experten die gemeenten kosteloos bijstaat met concrete antwoorden en maatregelen om bruisende handelskernen te creëren. Haar werking is allesbehalve traditioneel. Geen studie vanop afstand, maar experten die rondlopen in gemeente- of stadskernen en concrete acties voorstellen. Het kan gaan over het ontdekken van verborgen parels met potentieel, het ontwikkelen van innovatieve winkelconcepten, de make-over van een dorpsplein, het oplossen van een mobiliteits- of parkeerprobleem of het creatief in de etalage zetten van de troeven van de handelskern.

Veel van onze handelskernen hebben absoluut nood aan een vernieuwende visie en aanpak om hun aantrekkingskracht te versterken als een levende en leefbare biotopen voor de lokale ondernemers en de ganse bevolking”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo Vlaanderen. “Bij UNIZO bepleiten we al jaren een beleid dat inzet op ‘bedrijvige kernen’ met, naast handel en horeca, een mix van ook andere bedrijven, diensten en activiteiten. De inzet van een Profploeg, op initiatief de minister, speelt volop in op die vraag en zal in heel wat gemeenten een boost geven aan het realiseren van die ambitie.”

Van de 35 gemeenten die voor 13 augustus 2021 een aanvraag hebben ingediend, kunnen nu 33 gemeenten van start gaan met de Profploeg. Het gaat om 13 steden en/of gemeenten in West-Vlaanderen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.