Nieuws West-Vlaanderen Devos-Capoen en Valckenier treden toe tot nieuw Belgisch netwerk voor autodelen

Devos-Capoen en Valckenier treden toe tot nieuw Belgisch netwerk voor autodelen

Devos-Capoen en Valckenier treden toe tot nieuw Belgisch netwerk voor autodelen

KORTRIJK – Tien autodealergroepen lanceren samen nieuw een concept ‘autodelen’. Van West-Vlaamse zijde treden Devos-Capoen en Valckenier toe tot Share4Mobility. De beide West-Vlaamse spelers zorgen respectievelijk in het zuiden en in het noorden van de provincie voor de nodige verankering.

De nieuwe vennootschap Share4Mobility wil een gezamenlijke strategie uitrollen, knowhow bundelen, kosten te delen, centrale ondersteuning  bieden én een sterker product neerzetten op technologisch vlak. Het is de allereerste keer dat 10 grote ondernemende dealergroepen zich op een dergelijke manier verenigen en elk hun lokaal label koppelen aan een parapluconcept.

Share4Mobility zal in een eerste fase actief zijn in gans België en wil bijdragen aan de promotie van zowel elektrische als deelmobiliteit. “Er worden enkel elektrische wagens aangeboden via het deelwagenplatform”, zegt manager Tony Deruyter namens Share4Mobility. “Dat heeft niet enkel een ecologisch voordeel, de elektrische wagens lenen zich ook perfect voor het autodelen. Doordat ze eenvoudig zijn in gebruik, zijn ze per definitie ook een stuk veiliger om mee te rijden. Chauffeurs hoeven zich enkel te focussen op het verkeer.”

Mikken op breed publiek

Met de Share Mobility app wil men een breed publiek bereiken door zowel privé- als professionele ritten te faciliteren. Verschillende bedrijven en gemeenten bieden deze formule reeds aan aan hun medewerkers. Voor gemeenten is er de extra mogelijkheid de wagens te delen met de bewoners. Op die manier worden de gemeentelijke ‘dienstwagens’ ook met de inwoners gedeeld. Projectontwikkelaars kunnen het concept implementeren als een alternatieve oplossing voor bewoners die rationeel willen omspringen met mobiliteit of bij gebrek aan parkeerplaatsen.

Voor de tarieven werd rekening gehouden met de combinatie van enerzijds de tijdsduur van het gebruik middels een uur- of dagtarief, en anderzijds het aantal gereden kilometers. Op die manier kan voor elk type gebruik een competitieve tarificatie aangeboden worden, zonder instap-of abonnementskosten.

Nieuwe aanbestedingen

Op dit moment zijn reeds een 1000-tal leden geregistreerd en lopen een aantal grote aanbestedingen waardoor de spreiding en beschikbaarheid naar verwachting op korte termijn enorm zal vergroten. Gerekend op de onlangs gegunde aanbestedingen die binnenkort in uitvoering gaan, zullen deze leden al onmiddellijk beroep kunnen doen op het tweede grootste wagenpark in België voor een dergelijke autodeeldienst.

Share4Mobility is een samenwerking op initiatief van 10 grote automotive dealergroepen, goed voor een jaarvolume van 80.000 nieuwe wagens: Autopartners, Centre-Automobiles, Devos-Capoen, Groep Kenis, Groupe Goeyens, Neri, Paesmans, Pashuysen, Renault Motors en Valckenier. Samen kunnen ze via hun complementaire geografische werkingsgebieden een nationale dekking verzekeren.

Andere gewoonten

Consumentenbehoeften wijzigen en deelmobiliteit wint aan belang. “Het is aan ons om continu mee te evolueren en hierop in te spelen”, aldus nog de manager. “Kennis samenbrengen en delen, brengt ons vandaag veel sneller en efficiënter vooruit. De dealers die reeds ervaring hebben opgedaan in het aanbieden van oplossingen voor autodelen, zullen hun kennis delen en vanaf nu een groter geografisch gebied kunnen aanbieden. De dealers die er nog niet mee van start waren gegaan, nemen dankzij dit initiatief een vliegende start en dragen bij aan de nationale relevantie.”

Ook het regionale karakter per dealergroep is van groot belang. “In tegenstelling tot vergelijkbare carsharing-platformen, zullen alle dealers hun lokale netwerk inzetten in de dienstverlening naar de eindklant hetgeen het vertrouwen zal verhogen”, aldus nog Deruyter.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.