Wynants Dirk Extremis in de natuur

Dirk Wynants (Extremis) schrijft een e-boek over hoe de liefde voor natuur integreren op het werk

POPERINGE - Dirk Wynants (°1964) is de oprichter en eigenaar van Extremis, het innoverende West-Vlaamse design label. Hij is tevens de hoofddesigner en bedenker van het krachtige concept voor buitenmeubels 'Tools for Togetherness'. Nu manifesteert de veelzijdige ondernemer, die ook professor is aan een Chinese universiteit, zich als auteur met een nieuw, negentig pagina's tellend e-boek over biofiel design. "Nadat we onszelf jarenlang hebben opgesloten in strakke en levenloze gebouwen, hebben we nu meer en meer behoefte aan design dat ons weer in contact brengt met de natuur", aldus Wynants. 

Luister je graag naar het getjilp van de vogels? Ja? En ga je graag pootjebaden in een rivier? Is je antwoord opnieuw ja? Dan geniet je waarschijnlijk ook van een kleurrijk bloemenperk? Ja?! Het lijkt wel magie, toch? Wel, dat is het niet. Het is de natuur. Mensen houden van de natuur. "Dat hebben ze zelf niet in de hand," meent Wynants. "Het is iets instinctiefs. Deze aangeboren behoefte van verbondenheid met de natuur noemen we biofilie. Biofilie verklaart waarom we houden van het geluid van stromend water, een knisperend vuur of brekende golven, waarom we dieren willen aaien, de lentelucht willen opsnuiven, willen spelen met schaduwen en op zoek gaan naar de spanning van grote hoogtes."

Terug naar de natuur?

Mensen gaan graag naar buiten om de natuur in te trekken, en terecht. De natuur heeft immers zoveel te bieden: ze verlicht stress, zorgt ervoor dat mensen positiever in het leven staan en verbetert de algemene gezondheid. Bovendien vergroot de natuur de productiviteit en verlaagt ze de afwezigheids- en misdaadcijfers. Een echte win-winsituatie, zou je denken. "En toch, hoe graag we de natuur ook zien en hoe erg we ze ook nodig hebben, we hebben er gewoon geen tijd voor", vindt de auteur. "Zeker niet elke dag. Nu Covid-19 de wereld teistert, (her)ontdekken meer en meer mensen de natuur. Maar wanneer deze pandemie voorbij zal zijn – hallelujah – en het leven weer zijn gewone gangetje zal gaan, zullen de meeste mensen het opnieuw moeten stellen zonder de kalmerende effecten van de natuur."

Leidraad voor een ander leven

De vraag is nu: hoe kunnen we deze biofilie beter omarmen dan door de natuur en al haar voordelen naar onze bebouwde wereld te brengen? Of met andere woorden: hoe haal je de natuur naar binnen? "Al zeker niet door je volledige salaris te besteden aan kamerplanten en vers gesneden bloemen", luidt de thesis van het boek. "Planten maken uiteraard deel uit van het proces, maar er zijn veel meer manieren om de fysieke, psychologische en emotionele voordelen van de natuur te repliceren."

Het e-boek probeert een antwoord te formuleren. Door de natuur te verweven met onze architectuur, meubels en ruimtes, wordt de bebouwde ruimte een inspirerende en verfrissende plek waar mensen zich echt goed voelen. "Op die manier wordt altijd voldaan aan de aangeboren behoefte om contact te maken met de natuur, waardoor mensen in de wereld van vandaag kunnen leven zonder de nadelen van het leven in de grote stad te ervaren", aldus Wynants. "Biofiel design is geen eenvoudige alles-in-één-oplossing. Er komt heel wat bij kijken. Om het wat gemakkelijker te maken, hebben we het fenomeen biofiel design onderzocht, alle essentiële informatie verzameld en samengebracht in een enkele gids. Het resultaat is een leidraad die de verschillende lagen van biofiel design duidelijk uitlegt en die vertelt waarom we dit zo erg nodig hebben en hoe we het kunnen integreren in ons dagelijks leven."

Lijkt het je wel wat om je leef- en werkruimtes aan te passen om je levenskwaliteit te verbeteren? De gratis gids voor biofiel design werd met zorg geschreven door Dirk Wynants, die keurig uitlegt hoe je de natuur weer in je dagelijkse leven kan brengen en waarom je dat zou moeten doen.

info: Het boek kan geraadpleegd worden via https://www.extremis.com/en/stories/detail/a-guide-to-biophilic-design