Convent 2.0

Dominique Pauwelyn opent ’t Convent 2.0 in 2020

LO-RENINGE - Dominique Pauwelyn heeft het nieuwe 't Convent -alias 't Convent 2.0- voorgesteld. In 2018 kocht Dominique Pauwelyn uit Roeselare de site van het iconische sterrenrestaurant in Lo-Reninge. De voormalige eigenaars van de Heerlijkheid van Marrem in Wevelgem besloten om het legendarische restaurant met hotel te herbestemmen naar een moderne event locatie in combinatie met een luxueus gastenverblijf in de rustige velden van Lo-Reninge. De bouw- en renovatiewerken zijn momenteel nog volop aan de gang. In het najaar van 2020 moet ’t Convent 2.0 helemaal opgeleverd zijn.

De geschiedenis van ’t Convent gaat eeuwen terug in de tijd: de eerste historische feiten dateren uit de 18de eeuw, toen het domein – ooit een schenking aan de Franse kloosterorde Marchiennes - tijdens de Franse revolutie openbaar werd verkocht en als landbouwbedrijf fungeerde. In 1975 werd de hoeve verkocht aan kunstenaar José Vermeersch, die er aanvankelijk een museum wilde inrichten. Uiteindelijk werd het een gastenverblijf met een klein restaurant, ’t Convent, dat in 1978 door Rudi en Sonja De Volder werd overgenomen.

Het koppel verbouwde de hoeve tot een prachtig hotel met culinair restaurant. Ze breidden het restaurant en de faciliteiten verder uit, onder andere met een helihaven en wellness complex. ’t Convent werd een exclusieve ontmoetingsplaats voor de beau monde en er vonden zelfs geheime ministerraden plaats. Doorheen de jaren kende het restaurant verschillende ups and downs, en in 2014 werd ’t Convent voorgoed gesloten. Het domein verloederde en werd een populaire plek voor urbex-fotografen, tot het in 2018 na een tweede zitdag openbaar werd verkocht aan het echtpaar Pauwelyn.

Passie voor verbouwen

“Ik heb een zwak voor sites met een rijke historiek en heb een passie voor verbouwen", zegt Dominique Pauwelyn. "Ons eerste project was de heropbouw van de Heerlijkheid van Marrem in Wevelgem en twee jaar geleden bouwden we de voormalige Opel-garage Flandria in Roeselare om tot Brasserie Flandria, die door onze zoons Jan-Willem en Louis wordt uitgebaat. Met de verkoop van de Heerlijkheid van Marrem werd de aankoop van ’t Convent een interessante opportuniteit.”

Om onder andere aan de huidige energie- en veiligheidsvereisten te kunnen voldoen, zag Pauwelyn zich genoodzaakt om het oude deel van de site volledig te slopen. In de plaats komt er hypermoderne nieuwbouw. Achter de grijze betongevel van het complex schuilt een centrale inkomhal met ontvangstruimte en drie eventzalen op de gelijkvloerse verdieping die samen of apart kunnen worden gebruikt. De inkomhal biedt ook toegang tot de crypte in de kelderverdieping. ’t Convent 2.0 richt zich op exclusieve privé- en bedrijfsevenementen en zal, afhankelijk van het evenement, in zijn geheel of opgesplitst worden verhuurd.

Luxueus gastenverblijf

Het nieuwe Convent zal ook meer zijn dan alleen event site. Er komt ook een luxueus gastenverblijf. Het voormalige hotelgebouw wordt met respect voor de authentieke elementen gerenoveerd in die zin. “Voor bezoekers die ’t Convent hebben gekend, zullen er in het gerestaureerde gastenverblijf blijvende tastbare herinneringen zijn", aldus Pauwelyn. "Het legendarische zwembad hebben we er moeten uithalen, maar het dakgebinte, de ramen en de crypte zijn gebleven. Het gastenverblijf telt 9 slaap- en badkamers, een living en drie keukens. Het wordt een tijdloze plek om met een vriendengroep of familie te onthaasten in de rust van de Westhoek. Daarom kiezen we er ook bewust voor om het gastenverblijf alleen te verhuren wanneer er geen events gepland staan.”