Ekopak_website_

Ekopak moet cijfers herzien

TIELT - Het aandeel van het van origine West-Vlaamse en beursgenoteerde Ekopak werd door de controlerende instantie FSMA geschorst tot er een mededeling (persbericht) kwam van het bedrijf. Aanleiding was de onzekerheid over een megacontract in de haven van Antwerpen (het zogenaamde Waterkracht-project, een dossier met een prijskaartje van 100 miljoen euro, moest tegen 2025 het afvalwater van 600.000 sinjoren zuiveren om het als ­koelwater voor de lokale industrie te ­gebruiken).  Ekopak, het bedrijf van Marc Coucke en Pieter Loose, heeft dat persbericht nu de wereld ingestuurd, zij het hier en daar in een schabouwelijke (AI, Chatgpt?) taal. We drukken het persbericht hieronder integraal af. Conclusie: Ekopak heeft te veel omzet ingeboekt en de cijfers worden naar beneden toe herzien. Het aandeel verloor woensdag 36 procent van zijn waarde op de beurs.

 

Ekopak is gespecialiseerd in oplossingen voor industriële waterbehandeling en afvalwaterbehandeling. De oplossingen van de groep bieden industriële klanten de mogelijkheid om hun waterverbruik op een duurzame, betrouwbare en rendabele manier te verlagen en om hun afvalwater te zuiveren. Hierbij het persbericht in kwestie. Veel leesgenot.

“Na grondig onderzoek van alle factoren heeft de Raad van Bestuur, voorzichtigheidshalve, besloten om de omzeterkenning van het reeds gerealiseerde deel van het Waterkracht-project uit de resultaten van 2024 te halen. Deze beslissing heeft geen cash impact en werd in overleg met de commissaris PWC genomen.

De op 3 maart 2025 gecommuniceerde cijfers worden herzien en als volgt aangepast:

(kEUR)   Previous  Update   Delta
Revenue   55.467   47.637   7.830
    Net result   -7.045   -12.232   5.187
Equity   46.392   41.205   5.187

Ekopak blijft zich voluit inzetten voor de succesvolle afronding van het Waterkracht-project. De bijbehorende inkomsten zullen worden opgenomen in de toekomst op basis van de geldende IFRS regelgeving.

De duiding die Ekopak gaf op 24 Maart 2025 gaf bij de stand van zaken van het Waterkracht project werd ondertussen bevestigd door middel van extern juridisch advies.

Daarnaast is de Raad van Bestuur van mening dat Ekopak, op basis van bestaande budgetten en kasstroomprognoses en rekening houdend met de bestaande financieringsfaciliteiten, over voldoende liquiditeit beschikt om haar strategie uit te voeren en op koers te blijven. Echter, in bepaalde scenario’s (zoals verminderde eenmalige inkomsten, extra WaaS-groei die voorfinanciering vereist, …) kan de liquiditeitsbuffer afnemen en kan er in sommige gevallen zelfs een liquiditeitstekort ontstaan. In deze scenario’s kan er materiële onzekerheid bestaan over de capaciteit van Ekopak om de lopende zaken voort te zetten.

De Raad van Bestuur erkent deze risico’s en onderzoekt actief een reeks initiatieven om de balans van Ekopak te versterken. Mogelijke maatregelen zijn o.a. efficiëntieverbeteringen en optimalisatie van de werkkapitaalnoden, het verkrijgen van extra werkkapitaallijnen en het onderzoeken van aanvullende financieringsopties.

In het kader van goed ondernemingsbestuur zal Ekopak haar interne controlemechanismen verder versterken, teneinde de effectiviteit en betrouwbaarheid van haar processen te verhogen. De Raad van Bestuur heeft beslist het management team te versterken in lijn met de groei van de onderneming en zal hierover ten gepaste tijde communiceren.”