Nieuws West-Vlaanderen Ekopak tekent mee het waterbeleid van de toekomst uit

Ekopak tekent mee het waterbeleid van de toekomst uit

Ekopak tekent mee het waterbeleid van de toekomst uit

TIELT – Het beursgenoteerde West-Vlaamse ‘waterbedrijf’ Ekopak – waarin ook Marc Coucke aandelen heeft – neemt het voortouw inzake hergebruik van water. Het bedrijf van CEO Pieter Loose stapt mee in een nieuw concept dat bedrijven en bedrijvenparken van circulair water wil voorzien. Het betreft een samenwerking tussen Ekopak, Aquafin en infrastructuurfonds EPICo2., met als projectnaam Circeaulair®. Circeaulair streeft naar een jaarlijkse afname van 25 miljard liter circulair water, het equivalent van het waterverbruik van 640.000 personen.

Circeaulair biedt een decentrale circulaire wateroplossing aan: het model van de toekomst om de strijd tegen de waterschaarste aan te gaan. Na het project Waterkracht, gaat het om de tweede grote publiek-private samenwerking waarin Ekopak actief is. Concreet zal het effluent (of gezuiverd afvalwater) dat van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Aquafin komt, worden omgezet tot proceswater voor de industrie. Dit gebeurt via een waterbehandelingsinstallatie die Ekopak bij de RWZI van Aquafin zal plaatsen. Van hieruit zal een nieuw leiding netwerk worden aangelegd dat het proceswater rechtstreeks naar het bedrijf of bedrijvenpark transporteert. Dit netwerk moet de aanvoer van het gerecycleerd proceswater verzekeren.

Vliegende start in West-Vlaanderen

De droogte van afgelopen zomers heeft de grondwaterstanden enorm doen dalen. Hierdoor neemt de druk op drinkwater toe en ontstaat een risico voor de leveringszekerheid van water. Door nu actie te ondernemen en circulair water aan te bieden aan de industrie, wil Circeaulair bedrijven in staat stellen om zich te wapenen voor de toekomst.

Circeaulair schiet fors uit de startblokken: Ieper en Harelbeke bijten de spits af, met reeds vijf deelnemende bedrijven. Onder meer McBride, De Brabandere en Lano hebben inmiddels een intentieverklaring (letter of intent) ondertekend. Als alles volgens planning verloopt, zullen vanaf januari 2024 de eerste afnemende bedrijven gebruik kunnen maken van het duurzaam water. Het is sowieso de bedoeling van de partners binnen Circeaulair om het concept in heel Vlaanderen uit te rollen.

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.