Elektrohandel Taelman opent zijn nieuwe ‘glazen huis’

KORTRIJK - De bekende elektro- en multimediazaak van de familie Taelman heeft op Hoog-Kortrijk de deuren geopend van zijn nieuwe hoofdzetel, waar plaats is voor kantoren, een fonkelnieuwe winkel en een uitgebreide logistieke site. Het familiebedrijf is al bijna 45 jaar actief in de branche en wordt nu geleid door Stefaan Dezeure en Katrien Taelman. De bouw van het nieuwe 'glazen huis' werd toevertrouwd aan een tiental West-Vlaamse bedrijven die elk hun stukje van de puzzel legden.     

Taelman werd meer dan vier decennia terug opgericht door Willy en Cecile Taelman, de ouders van Katrien Taelman. Wat begon als een activiteit in bijberoep, is vandaag uitgegroeid tot een volwaardige kmo, waar ruim dertig medewerkers elke dag het beste van zichzelf geven. Groei is zowat de rode draad door het verhaal. In die mate zelfs dat de vestiging in Bellegem al lang niet meer voldeed aan de moderne eisen, wegens tegen de muren opgegroeid.  Vandaar de verhuis naar een fraai ogende nieuwbouw op Hoog Kortrijk, pal tegenover de bekende Watertoren.

West-Vlaamse expertise

De winkelruimte alleen al is goed voor 2.500 vierkante meter en doet de consument meer dan een beetje met de ogen knipperen. Het geheel omvat ook een heuse koffiebar en een belevingsruimte waar fris design de doorslag geeft.

Taelman heeft voor de bouw enkel beroep gedaan op West-Vlaamse expertise, overeenkomstig de redenering: waarom het ver zoeken als de kwaliteit dichtbij voor het rapen ligt. De leveranciers zijn ook allen goede klanten. De opdrachten werden toevertrouwd aan architectenbureau Adins-Van Looveren, Myldes, Allaert Aluminium, B&V Project, Goddeeris, Callewaert, Hein Vanhoutte, Lavaert en Climawest.

Het verschil maken

Taelman heeft met zijn vakkennis ("We hebben alleen specialisten in huis"), zijn professionele dienstverlening ("Alles moet altijd sneller") en zijn gedifferentieerd aanbod ("We gaan enkel voor kwalitatieve producten, geen prijsbrekers") een aparte plaats ingenomen in het retaillandschap. Waar vroeger enkel elektroproducten werden aangeboden, werden gaandeweg ook meer en meer ICT- en mulltimedia producten aan de man gebracht. Taelman is nu al jaren de vaste lokale partner voor Telenet. "We zijn anders dan de grootretailers,", benadrukt Stefaan Dezeure namens Taelman. "Via beleving en een hechte en persoonlijke klantenbinding - onze medewerkers kennen de klanten en omgekeerd - slagen we er nog altijd in het verschil te maken."

Met de verhuis naar Kortrijk, vlakbij de bedrijvenzones, hoopt Taelman ook meer marktaandeel te veroveren bij kmo's, die nu tekenen voor de kleine helft van de omzet. Taelman heeft sinds 2018 ook nog een vestiging in Torhout.