Nieuws West-Vlaanderen Elia ontmantelt hoogspanningslijnen in West-Vlaanderen

Elia ontmantelt hoogspanningslijnen in West-Vlaanderen

Levage de pylône sur la ligne Mercator-Horta, le 4 août 2017.

Elia ontmantelt hoogspanningslijnen in West-Vlaanderen

BRUGGE – Netbeheerder Elia is gestart met de afbraak van een hoogspanningslijn tussen Brugge en Eeklo. De werken gebeuren in verschillende fases en duren tot eind mei 2022. De hoogspanningslijn is 29 kilometer lang en loopt door de gemeenten Brugge, Damme, Maldegem en Eeklo. In totaal worden 95 hoogspanningsmasten afgebroken. Deze werken zijn het sluitstuk van het project Stevin dat in 2015 is gestart. 

De voorbije jaren heeft Elia met dit project het hoogspanningsnet in West- en Oost-Vlaanderen versterkt. Dit was nodig om elektriciteit van de huidige windmolenparken op zee naar het binnenland te kunnen transporteren. In 2019 heeft Elia nieuwe ondergrondse elektriciteitskabels (150kV) tussen Brugge en Eeklo aangelegd die de transportcapaciteit van deze hoogspanningslijn vervangen.

De afbraak van de hoogspanningslijn tussen Brugge en Eeklo is deze maand begonnen. De werken gebeuren in verschillende fases. In elke fase verwijdert Elia eerst de elektriciteitsdraden. Dankzij houten constructies (portieken) of kranen blijven de elektriciteitsdraden steeds op veilige hoogte aan woningen, bedrijven en (spoor)wegen. Daarna zal Elia de hoogspanningsmasten demonteren met een hoge kraan. Waar mogelijk worden de mastfunderingen verwijderd. “Voor de werken in een bepaalde fase starten, ontvangen buurtbewoners een brief met meer gedetailleerde informatie over de werken en eventuele hinder”, zegt Pieter Verlaak namens Elia. “Eigenaars van percelen waar wij werken op uitvoeren, worden persoonlijk op de hoogte gebracht.”

Energiebevoorrading van de toekomst

De afbraak van de hoogspanningslijn tussen Brugge en Eeklo is de laatste fase van het Stevin project. In 2015 is Elia gestart met een versterking van het hoogspanningsnet in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Hierdoor kan elektriciteit van de huidige windmolenparken op de Noordzee vanaf de kust naar het binnenland worden getransporteerd. Dankzij de realisatie van de nieuwe Stevin-hoogspanningslijn (380kV) kan Elia in totaal 53 kilometer aan bestaande hoogspanningslijnen (150kV) vervroegd vervangen door ondergrondse elektriciteitskabels (150kV) en vervolgens deze hoogspanningslijnen afbreken.

“Dankzij de Stevin 380kV-hoogspanningslijn kunnen we elektriciteit van windmolenparken op zee naar het binnenland transporteren”, aldus Stijn De Sutter namens Elia. “De transportcapaciteit van de hoogspanningslijn is intussen volledig benut. Het project Stevin was een eerste stap om het Belgische hoogspanningsnet voor te bereiden op de toekomst, waarbij steeds meer hernieuwbare energie vanuit de Noordzee zal komen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.