Elia verankert zich in de haven van Oostende

OOSTENDE - Het energiebedrijf Elia en Haven Oostende hebben een concessieovereenkomst getekend voor de bouw van een offshore service center. Dat gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Bart Tommelein, de schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn en havenbaas Dirk Declerck. De overeenkomst is een eerste stap in de realisatie van een nieuw polyvalent gebouw in het hart van de haven van Oostende. De locatie aan de kade is ideaal voor de interventies op zee.

"Het service center wordt een belangrijk expertisecentrum voor hoogspanningsinfrastructuur op zee", zei Chris Peeters, CEO Elia Group. "Als netbeheerder willen we een koploper zijn en een rolmodel voor nieuw talent. Hoewel Elia Group in meerdere zeeën actief is, ligt de keuze voor Oostende voor de hand. Hier staat de wieg van de Europese offshore wind sector die de komende jaren een ongekende groei zal kennen.”

Haven Oostende wordt meer en meer dé offshore wind hub voor het zuidelijke deel van de Noordzee. "Heel wat internationale topbedrijven actief in de bouw, het onderhoud en het operationeel houden van de energieproductie zijn gevestigd in Oostende en de komst van Elia is opnieuw een belangrijke stap in het kader van de energietransitie”, zei Dirk Declercck, CEO van de Oostendse haven. “

Van 2,3 naar 6 GW tegen 2030

België heeft momenteel een totale offshore windcapaciteit van 2,3 GW (9 windparken) die tegen 2030 opgetrokken wordt naar 6 GW, en dit dankzij de ontwikkeling van een tweede offshore windzone (Prinses Elisabeth zone). Daarnaast plant ons land bijkomende onderzeese interconnectoren om massale hoeveelheden wind uit andere zeegebieden aan land te brengen.

Om die doelstellingen waar te maken, zal Elia in het komende decennium heel wat infrastructuur op zee bouwen, zoals het kunstmatige Prinses Elisabeth eiland en onderzeese interconnectoren met het Verenigd Koninkrijk (Nautilus) en Denemarken (TritonLink). Om die infrastructuur te bouwen en te onderhouden is een uitvalsbasis aan land nodig.

Elia kiest bewust voor Haven Oostende die bekend staat als een belangrijke hub voor offshore wind en blue economy. De Belgische windparken, offshore leveranciers en vele maritieme autoriteiten en administraties hebben er kantoren. Ook heel wat R&D-bedrijven in offshore hebben hun thuisbasis in Oostende. Elia huurt momenteel een gebouw in de haven maar met het oog op de geplande uitbreiding is er niet voldoende ruimte.

Duurzaam ontwerp

De tender voor het ontwerp van het gebouw werd de voorbije week week gelanceerd. Deelnemende architectenbureaus krijgen de opdracht om een duurzaam gebouw te ontwerpen met internationale uitstraling en diverse functies. Zo krijgt het gebouw op de eerste verdieping een polyvalente ruimte (500 m²) die zal dienen als offshore expertise- en bezoekerscentrum.

Het toegekende concessiegebied beslaat een oppervlakte van circa 3.000 m2 en huisvest diverse activiteiten zoals een controlekamer die Elia’s offshore activiteiten monitort en een magazijn met werkmateriaal en reserveonderdelen. In de kantoren zullen tot 30 mensen werken waarvan 2/3de techniekers zijn die geregeld de zee opgaan voor inspecties en onderhoudswerken.

De site heeft niet alleen een administratieve maar ook een operationele functie. Er worden wel geen hoogspanningsinstallaties of hoogspanningsmasten voorzien. Eind 2025 moet de nieuwe site van Elia in gebruik worden genomen.