Nieuws West-Vlaanderen Fabriek van Clarebout Potatoes in Duinkerke komt uit de grond

Fabriek van Clarebout Potatoes in Duinkerke komt uit de grond

Fabriek van Clarebout Potatoes in Duinkerke komt uit de grond

DUINKERKE – Nadat in de zomer van 2021 de laatste juridische obstakels uit de weg werden geruimd, komt het megaproject van Clarebout Potatoes en zijn dynamische voorman Jan Clarebout zichtbaar uit de grond in Duinkerke. Het gaat om een investering van 140 miljoen euro en om de creatie van 320 nieuwe jobs die vanaf begin 2023, en in samenwerking met Dunkerque Promotion,  zullen ingevuld worden.  Geen klein zakje friet dus.

Clarebout is met 1.600 medewerkers de grootste fabrikant van diepvriesfrieten in Europa. De succesrijke ondernemer die Jan Clarebout is, wordt in de media wel eens afgeschilderd als de absolute frietkoning. Het bedrijf had nood aan bijkomende capaciteit die in de thuisbasis in Nieuwkerke nog moeilijk kon opgebouwd worden.

Daarom werd elders uitgekeken. Er waren al langer plannen in het Waalse Frameries, maar die plannen krijgen al jaren al behoorlijk wat tegenwind, zowel vanuit de hoek van de politiek als vanwege de lokale bevolking.

Eerste buitenlandse investering

De optie Duinkerke staat volgens Clarebout zelf los van het Waalse dossier. De investering in Duinkerke is sowieso de eerste buitenlandse investering van het West-Vlaamse bedrijf. Duinkerke doet er al jaren alles aan om Belgische bedrijven aan te trekken om er te investeren. De faciliteiten en de voorwaarden zijn er behoorlijk aantrekkelijk. Regelmatig organiseert Duinkerke ook een roadshow in Vlaanderen om zichzelf in de kijker te plaatsen als ‘place to be’. Ook de daarbij horende radiospots blijven niet ongemerkt.

De nieuwe fabriek in Duinkerke zou volgens plan 24 uur op 24 draaien en heeft een capaciteit van 1.400 ton frieten maar ook van afgeleide producten. Clarebout zet in Noord-Frankrijk ook zwaar in op duurzaamheid met onder meer een eigen waterzuiveringsstation.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.