Hasher_ExtFam22 de foto

Familie Haspeslagh krijgt op internationale wijnbeurs in Londen drie maal ‘summa cum laude’ voor zijn Zuid-Afrikaanse wijnen

ARDOOIE - De familie Haspeslagh zet een uitzonderlijke prestatie neer met haar Zuid-Afrikaanse wijndomein Hasher en de daarbij horende wijnen. Tijdens de recente en prestigieuze internationale wijnbeurs van Londen klom Hasher tot drie maal toe op het allerhoogste schavotje. Het echtpaar Frederik Herten-Céline Haspeslagh (schoonzoon en dochter van Bernard Haspeslagh) en Xavier Haspeslagh-Christine Bouckaert zijn op 50/50-basis sinds 2021 eigenaar van het Zuid-Afrikaanse wijndomein. "We plukken eenvoudigweg de vruchten van het masterplan dat we binnen de familie neerschreven bij de overname van het wijndomein", zegt Frederik Herten. Of zoals uitmuntende ondernemers best begrijpen: eerst denken, dan doen.  

De familie Haspeslagh is één van de  West-Vlaamse families die in Zuid-Afrika een wijndomein beheren. In 2021 zetten de dochter en de schoonzoon van Bernard Haspeslagh (Ardo) en Xavier Haspeslagh (Stockhabo, Moeskroen) hun handtekening onder de aankoop van een bestaand en 180 hectare groot wijnkasteel dat eerder toebehoorde aan een Brits koppel.

De Haspeslaghs kwamen als geboren ondernemers meteen met een masterplan om met Hasher een eigen verhaal te schrijven, met een nieuwe koers, een nieuw merk en en eigen team dat vandaag 35 man sterk is en geleid wordt door het jonge koppel Frederik Herten en zijn partner Céline Haspeslagh. De naam Hasher verwijst naar de afgekorte combinatie van Haspeslagh en Herten. “De focus was van meet af aan overduidelijk: we wilden topkwaliteit brengen, geen volume”, zegt Herten die een verleden heeft bij top consultancybedrijven in België maar in 2021 besloot om dé uitdaging van zijn leven aan te gaan: een wijdomein beheren en runnen aan de andere kant van de wereld.

Numero uno tussen 2.000 kandidaten

Hasher brengt 5 wijnen op de markt (drie rood en twee wit, Pinot Noir enerzijds, Chardonnay anderzijds). Tijdens de recente London Wine Competition mocht Hasher drie maal het podium op om goud in ontvangst te nemen.

Het begon met de award ‘Winery of the Year 2025’, een uitermate bijzondere erkenning voor wat Céline Haspeslagh en haar man op amper 4 jaar tijd op het terrein hebben opgebouwd. “Dat gaf ons al meteen een sterke boost om op de ingeslagen weg door te gaan”, zegt Frederik Herten. “Naast de Winery of the Year hebben we bovendien ook nog de prijs ontvangen van de beste Pinot Noir voor onze Ernest Pinot Noir 2023 en de prijs van de beste Zuid-Afrikaanse wijn voor onze Marimist Chardonnay 2023. Een hele prestatie als je weet dat er maar liefst 2.000 andere kandidaten van over de hele wereld aan het concours deelnamen.”

Een droom die uitkomt

De Haspeslaghs kochten het Zuid-Afrikaanse wijndomein in 2021. “Deels uit passie voor wijn, deels als belegging”, zegt Frederik Herten, schoonzoon van Bernard Haspeslagh. “Voor mij en mijn vrouw was het een droom die uitkwam. Het initiatief voor Hasher Family Wines kwam van Céline en mezelf. Na corona wilden we professioneel eens iets totaal anders doen, het avontuur tegemoet en wijn stond hoog op ons verlanglijstje. Dat we samen met Xavier Haspeslagh en diens echtgenote Christine Bouckaert eens iets wilden doen stond al jaren in de sterren geschreven en dit was de ideale opportuniteit. Bernard heeft de beslissing van Céline en mezelf altijd gesteund, maar speelt hier verder geen rol in, noch in het kapitaal, noch in de bestuursraad van Hasher. De aandelen worden enerzijds aangehouden door Xavier Haspeslagh en zijn vrouw Christine Bouckaert (50%) en anderzijds door Céline en mezelf (50%). De puzzelstukjes vielen mooi in elkaar. Vanaf het begin oversteeg onze visie het loutere wijnmaken. Het omvatte ook het bevorderen van een blijvende band tussen de familie, de medewerkers en het gekoesterde land dat we nu als thuis omarmen.”

Uitzonderlijke terroir

Het Zuid-Afrikaanse wijndomein van de Haspeslaghs bevindt zich in de smalle Hemel en Aarde Vallei, gelegen langs de oostkust en bekend omwille van zijn eerder fris klimaat, maar met een uitzonderlijke terroir. Vier jaar na de opstart zetten de Haspeslaghs per jaar 100.000 flessen uitzonderlijke wijn af in tientallen landen over de hele aardbol, met België niettemin als belangrijkste afzetmarkt.

Drie klasse wijnhuizen (één in West-Vlaanderen, één in Oost-Vlaanderen, één in Antwerpen) kregen de exclusiviteit op de verkoop. In West-Vlaanderen gaat het over het Kortrijkse huis van vertrouwen Wijnen De Clerck.

Lat hoger

“In deze fase hebben we meer vraag dan aanbod voor onze wijnen die zich onderscheiden door hun uitzonderlijke smaak en door een erg laag suikergehalte “, dixit Herten. “Maar we staan nog maar aan het begin van ons verhaal. We willen groeien en blijven investeren in topkwaliteit. Elk jaar willen we er een productie van 20.000 flessen bij, ofte een verdubbeling van het aanbod op vijf jaar tijd in vergelijking met nu. We willen ook van 5 naar 7 wijnen gaan. Kortom: er ligt flink wat werk op de plank. But we love it.”

(Karel Cambien)