Nieuws West-Vlaanderen Familie Ostyn (VeranClassic, Poolhouses) ziet orderboek uitpuilen

Familie Ostyn (VeranClassic, Poolhouses) ziet orderboek uitpuilen

Familie Ostyn (VeranClassic, Poolhouses) ziet orderboek uitpuilen

DOTTENIJS – Bijna  dag op dag dertig jaren terug startte West-Vlaming Yvan Ostyn in Moeskroen met een kleine kmo die veranda’s aan de man bracht. Vandaag is zijn bedrijf danig gegroeid qua personeel, omzet en marktaandeel. Veranda’s vormen vandaag nog slechts een onderdeel. Poolhouses, volwaardige tuinhuizen en woninguitbreidingen zorgen nu voor het grootste deel van de omzet. In Dottenijs bevindt zich één van de grootste showrooms van België, een beleving op zich. Yvan Ostyn ziet zijn marktaandeel ook groter en groter worden, met dank aan vooral de Vlaamse markt.     

“Jawel, ons orderboek puilt uit”, zegt Yvan Ostyn. “Dat is het goede nieuws. Corona heeft in ons geval eerder goed gedaan. De hang naar staycation, weet je wel, alsook de goesting om het eigen huis een bijkomende dimensie te geven. Op jaarbasis krijgen we nu 13.000 aanvragen binnen. Dat is mooi. Het probleem dat we ondervinden is dat de prijzen voor de grondstoffen danig stijgen (en we die niet meteen kunnen verrekenen) en dat de orders niet snel genoeg kunnen uitgevoerd worden wegens gebrek aan grondstoffen. Bestellingen kunnen zodoende pas over enkele maanden uitgevoerd worden. We zoeken ook volop plaatsers, maar eenvoudig is dat niet. Een team van een tiental Polen zorgt voor enig soelaas in het atelier, maar ook op het terrein hebben we meer mensen nodig. We zouden nu meteen tien bijkomende krachten kunnen gebruiken om onze capaciteit groter te maken. Belangstellenden zijn altijd welkom.”

Geografische spreiding

VeranClassic is een specialist in tuin- en terrasconstructies die opgetrokken worden in een combinatie van hout en aluminium, wat eerder uitzonderlijk is. Het bedrijf heeft een geostrategie met drie luiken: Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. De uitmuntende ligging (Dottenijs) op het snijpunt van drie regio’s, heeft vooral veel voordelen. “Vandaag is Vlaanderen goed voor 40 procent van de omzet, Wallonië en Frankrijk elk voor ruwweg 30 procent”, aldus vader Yvan en zoon Thomas Ostyn die schouder aan schouder het management waarnemen. “Het feit dat we vijf jaar een wielerploeg hebben gesponsord, heeft onze naambekendheid veel goed gedaan. De voorbije vijf jaar hebben we ons vizier ook gericht naar Vlaanderen, wat strategisch een goed keuze is gebleken. Daar blijven we ook groeien, en niet alleen in West- en Oost-Vlaanderen. Dat we de gepriviligeerde dealer zijn van Renson voor terrasoverkapppingen, heeft daar ook toe bijgedragen. Momenteel hebben we ook een voorakkoord met de Franse federatie van tuinaannemers die ons gekozen heeft als preferred partner en dat opent opnieuw heel wat bijkomende perspectieven op een markt die we sowieso al goed kennen. We hebben ook eenzelfde statuut bij de grote Nederlandse speler Trespa.”

Gelukkige ondernemer

Yvan Ostyn is een gelukkig ondernemer. Een: omdat de door hem gekozen strategie de juiste blijkt te zijn. Twee: omdat de continuïteit van zijn familiebedrijf kennelijk gewaarborgd is. “Mijn twee zonen draaien nu mee, en ik kan enkel maar tevreden zijn over hun inbreng en werk”, aldus Yvan Ostyn. “Thomas is de facto CEO en is heel gestructureerd en beredeneerd in zijn aanpak. Van transparante communicatie met een optimale motivatie van de medewerkers heeft hij een prioriteit gemaakt, net als van de ultieme zorg om de klant. Wat deze laatste ook vraagt, ook bij de nazorg, het gebeurt gewoon. De jongste Laurens heeft na jarenlange ervaring in de horeca, gekozen om hier actief te zijn binnen het sales team. Hij doet dat bijzonder goed. Naast de B2C-markt, zien we nu ook meer en meer mogelijkheden in de B2B.”

De familie Ostyn wil naar eigen zeggen ook volop werk maken van corporate governance, met de nakende installatie van een volwaardige raad van advies.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.