Familie Vanhaerents krijgt ‘le tapis rouge’ om zijn topkunst te exposeren in Rijsel

RIJSEL - De van oorsprong Torhoutse ondernemersfamilie Vanhaerents mag in het najaar (oktober) en tot media januari 2024 70 topkunstwerken exposeren in le Tripostal, de cultuurtempel van Rijsel. De Vanhaerents Art Collection is een begrip in internationale kunstmiddens en heeft ook een permanent vijf sterren 'museum' in Brussel. "Er wordt internationaal meer en meer geïnvesteerd in kunst", aldus Els Vanhaerents.   

Het is een hele eer, en het zegt veel, als men in Rijsel wordt uitgenodigd. Deze week gaf de familie Vanhaerents ook al een internationaal druk bijgewoonde persconferentie in Parijs om de nakende reizende tentoonstelling van Rijsel voor te stellen. "Een rechtstreeks contact tussen de Rijselse burgemeester Martine Aubry en mijn vader (Walter) op de Biënnale van Venetië, hebben geleid naar een uitnodiging om in Rijsel ons ding te doen", zegt Els Vanhaerents.

Sinds 2020 wordt de bijzonder hoog aangeschreven Vanhaerents kunstcollectie geleid door vader Walter en zijn twee kinderen Joost en Els. Walter Vanhaerents leidde in de vorige eeuw een bouwbedrijf, en besloot na de verkoop van zijn zaak om zich op de kunstwereld te gooien, maar dan wel op niveau Champions League.

Op de volgend editie van de Biënnale van Venetië, zal de West-Vlaamse familie ook opnieuw werken exposeren. Nu gaat alle aandacht ook naar de blijde intrede in Rijsel, waar vanaf medio oktober en op een ruimte van 6.000 vierkante meter 75 moderne topwerken van 40 internationaal vermaarde kunstenaars zullen getoond worden. "De selectie gebeurt in overleg met de lokale curator", aldus nog Els Vanhaerents.

Allerhoogste niveau

Sinds 2007 presenteert Lille3000 een aantal spraakmakende tentoonstellingen van hedendaagse kunst in een uitzonderlijke culturele locatie:
le Tripostal. Dat de Vanhaerents Art Collection er een plaats krijgt, mag een stunt heten.

Vanhaerents treedt er in de voetsporen van samenwerkingen met de Collection Pinault in 2007, de Saatchi Gallery in 2009, met het Centre National des Arts Plastiques in 2011, de viering van het 25-jarig bestaan van galeriehouder Emmanuel Perrotin in 2013, een tentoonstelling uit 2014 met 18 Vlaamse privéverzamelaars (Passions Secrètes, Collections privées flamandes), in 2017 met het Centre Pompidou, in 2021 met het Design Museum Gent en meest recent met de Fondation Cartier pour l'art contemporain (Les Vivants) in het kader van Utopia 2022.

Een droom die uitkomt

Al deze tentoonstellingen hebben enkele van de grootste namen op het internationale toneel samengebracht naast opkomende kunstenaars.
De Vanhaerents Art Collection is één van de grootste privécollecties van hedendaagse kunst in België. Voor Walter Vanhaerents gaat "J'irai au bout de mes rêves", geïnspireerd door het gelijknamige nummer van Jean-Jacques Goldman (1982), over het aanvaarden van risico's
en voortdurende inzet. Au bout de mes rêves zal tentoongesteld worden over de drie verdiepingen van le Tripostal.

De oorsprong van de Vanhaerents Art Collection gaat terug tot de jaren 1970, toen een jonge Walter zijn eerste kunstwerken begon te verzamelen.
Hij verzamelde stukken die toen als uiterst gedurfd en radicaal werden beschouwd, en legde daarmee de basis voor een collectie die nu tot de
meest prestigieuze ter wereld behoort.