Leman familie

Familiebedrijf Leman Decoration Group komt terecht bij Amerikaanse multinational

MOESKROEN - De Amerikaanse voedingsreus Cargill versterkt zijn Belgische activiteiten met de overname van Leman Decoration Group, een specialist van taartdecoraties die bestemd zijn voor de bakkerijsector. Het is een typisch West-Vlaams familiebedrijf, dat er in 2017 voor koos om zich net over de taalgrens (Moeskroen) te vestigen. Er werd geen overnamebedrag bekend gemaakt.  

 

Het bedrijf van de familie Leman biedt een uitgebreid en creatief gamma van taartdecoraties in chocolade, marsepein, suiker, hostie en plastiek. Het is ook een typisch exportbedrijf. Leman Cake Decorations voert zijn aanbod uit naar ruim 50 tal landen en heeft eigen vestigingen in België (Moeskroen), Thailand (Asian Sugar Decor, sinds 2006) en Mauritius (Creasim, sinds 2019).

Cargill heeft wereldwijd zo'n 155.000 mensen in dienst, van wie ongeveer 1.200 in België. Die zijn verspreid over vijf vestigingen. Niet geheel verwonderlijk zijn drie van die vestigingen (in Moeskroen, Antwerpen en Kalmthout) chocoladefabrieken. Nu komt daar dus een complementair bedrijf bij dat decoratiemateriaal maakt voor gebak.

West-Vlamingen in Moeskroen

Leman ontstond in 1963 in het West-Vlaamse Kuurne en was tot op vandaag nog altijd in handen van de gelijknamige West-Vlaamse familie. Met Didier Leman, de zoon van oprichter Georges, staat de tweede generatie van de familie aan het roer. In Moeskroen werken om en bij de 45 mensen. De verhuis naar Henegouwen, waar een greenfield werd neergepoot, dateert van 2017. "We hebben lang gedroomd van een vestiging op Evolis en deden ook een aanvraag in die zin bij de streekintercommunale Leiedal", zei Didier Leman enkele jaren terug in een interview. "Maar we bleken niet meteen welkom te zijn, ook al was Evolis nog verre van volgebouwd. Al onze plannen inzake logistiek, werden afgekeurd, terwijl de efficiënte logistieke stroom net zo belangrijk is voor ons bedrijf. Toen zijn we gaan polsen in Moeskroen. Daar moest alleen de grond worden aangekocht, voor de rest kregen we carte blanche."