balcaen 21

Filip Balcaen analyseert het reilen en zeilen van zijn oude liefde Balta

SINT-BAAFS-VIJVE - Balta, dat in de vorige eeuw werd gesticht door de vader van Filip Balcaen, bleef tot in 2004 eigendom van de familie. Na een vruchteloze zoektocht naar noodzakelijke schaalvergroting, besloot Filip Balcaen het kroonjuweel van de familie (Balcaen Tapijt ofte Balta) te verkopen aan het Britse fonds Doughty Hanson. Vorige week werd de helft van Balta, dat inmiddels verzeild was in handen van het Amerikaanse fonds Lone Star, verkocht aan het Britse Victoria. Filip Balcaen laat uitgebreid zijn licht schijnen op zijn eerste liefde.   

Filip Balcaen deed zijn ontboezemingen in de krant De Tijd, waar hij heel ver gaat in zijn analyse. "Het is goed dat de fabrieken in handen komen van een industriële groep met een langetermijnvisie", aldus Filip Balcaen die niet rechtstreeks op de hoogte was van de deal met Victoria. "Maar iedereen vermoedde wel dat er iets op til was toen enkele weken geleden bekend werd dat Balta werd opgesplitst. Het was de beste manier om het verkoopbaarder te maken en interesse te wekken bij kopers. Ook al is het verrassend dat met de karpettendivisie ook meteen het kamerbreed residentieel tapijt verkocht wordt. Dat Victoria dat laatste mee overneemt, inclusief de fabriek in de Balta-bakermat Sint-Baafs-Vijve, is waarschijnlijk alleen maar omdat CEO Philippe Hamers een concurrent op de Britse markt wil uitschakelen."

Ongoing story

Filip Balcaen stelt dat hij tot twee keer toe - in 2007 en in 2015 - geprobeerd heeft Balta te helpen verkopen aan Mohawk (Balcaen was tot 2015 bestuurder bij Balta). Wat toen niet lukte, is vandaag wel gelukt, althans voor een deel van Balta.

"Voor wat rest, de tapijttegels en kamerbreed tapijt voor de bedrijvenmarkt, zal er ook wel gezocht worden naar een overnemer die meer in die sfeer ligt, met Modulyss in Europa en Bentley Mills in de Verenigde Staten", denkt Flip Balcaen. "Toen Balta in 2015 verkocht werd aan Lone Star, een puur financieel fonds dat op heel korte termijn denkt, had ik daar veel meer hartzeer van. Temeer omdat ook de industriële vloerengroep Mohawk bereid was Balta te kopen. Maar het Texaanse fonds bood meer."

Amerikaanse misrekeningen

Filip Balcaen vindt dat de Texanen meer dan één kapitale fout hebben gemaakt bij Balta. Fout één: ze hadden Balta nooit naar de beurs mogen brengen. "Het was duidelijk dat het nooit een hoge beurskoers zou halen", zegt Filip Balcaen. "Spijtig genoeg voor de mensen die erin geïnvesteerd hebben, heb ik gelijk gekregen."

Filip Balcaen vindt dat de Amerikanen (Lone Star) zich ook nog een tweede maal vergist hebben bij Balta. Met name door niet te geloven in de sterke figuur die Philippe Hamers was (Hamers is nu CEO bij Victoria, maar komt van Balta). "Hamers, die als ancien Balta toen al door en door kende, had CEO moeten worden", vindt Filip Balcaen. "Maar op dat moment was mijn bestuursmandaat al afgelopen en besloten de Lone Star-bestuurders anders. Ook nu bij Victoria runt hij het bedrijf zoals het hoort, met kennis van zaken en een blik op de toekomst. Hij doet dat uitstekend."

De toekomst van Balta

En hoe Balcaen de toekomst van Balta ziet? "Ik denk dat het resterende gedeelte nog tegen een hogere waardering kan worden verkocht dan waartegen het andere deel nu verkocht is", meent hij. "De markt van tapijt voor bedrijven is stabiel tot licht groeiend en ik zie daar veel toekomst. De kantorenmarkt zal wat krimpen, maar na corona dient veel vernieuwd te worden. Met Baltisse (het investeringsvennootschap van Balcaen, red.) zitten we ook in die sector, en we voelen dat de projectontwikkeling doorgaat, zeker in de duurzame kantoorpanden."

foto: Filip Balcaen (links vooraan)