Frank Adins (Transuniverse Forwarding) gaat in zee met machtige Spaanse groep Salvat Logistica

KORTRIJK - Frank Adins wil de zogenaamde groepagetrafiek van zijn logistieke groep Transuniverse richting Spanje en terug naar Belgenland beter en nog professioneler aanpakken. Daarom gaat hij nu in zee met de machtige Spaanse groep Salvat Logistica die tentakels heeft in het hele Zuid-Europese land. 

Transuniverse Forwarding heeft in Spanje een partnerwissel doorgevoerd. Het expeditiebedrijf uit Wondelgem, gespecialiseerd in groepage, werkt er sinds begin mei met Salvat Logistica, dat zijn hoofdkwartier nabij Barcelona heeft. Het heeft belangrijke transportstromen op België en beschikt over een heel uitgebreid nationaal distributienetwerk, waardoor de vertrekfrequenties tussen beide landen fors opgevoerd kunnen worden.

Spanje is een van de belangrijkste bestemmingen voor Transuniverse. Met die partnerwissel wil het zijn sterke marktpositie verder uitbouwen. “We werkten al jaren met een sterke partner in Spanje die alle grote economische centra bediende alsook met drie andere kleinere partners voor de meer afgelegen regio’s", aldus Jo Vormezeele, operations director bij Transuniverse. "Terwijl de afgelopen jaren onze export naar dat land gestaag groeide, steeg de export naar België van deze partners niet mee. Door dat toenemend onevenwicht werd het steeds moeilijker de vertrekfrequenties vanuit België aan te houden.”

“In groepage spelen kortere leveringstermijnen een steeds grotere rol en die zijn gemakkelijker te bereiken met één partner die het hele territorium afdekt”, voegt Alexander Bekaert, traffic operations manager, eraan toe.

Dagelijkse frequentie

“Salvat Logistica en Transuniverse beheren aanzienlijke exportvolumes naar respectievelijk België en Spanje", aldus nog Jo Vormezeele. "Dit evenwicht maakt een dagelijkse pendeldienst mogelijk, terwijl wij voordien nog maar twee vertrekken per week konden aanbieden vanuit Spanje naar België. Dankzij het fijnmazige nationale distributienetwerk in Spanje kunnen we ook de lead times flink verbeteren en express-diensten aanbieden.

Transuniverse Forwarding, met hoofdzetel in Wondelgem (Gent), heeft als groepagespecialist eigen vestigingen in Frankrijk, Marokko, Roemenië, Algerije, Tunesië, Turkije en het Midden-Oosten. Het bedrijf werd in 1983 opgericht door Kortrijkzaan Frank Adins. Het beschikt over 30 distributieplatformen in Europa, zowel in eigen beheer als met lokale partners, en over 20.000 m² aan crossdock- en magazijnruimte in Wondelgem. Met zo’n 200 werknemers realiseert het bedrijf een geconsolideerde jaaromzet (2022) van ruim 87 miljoen euro.

Salvat Logistica, met hoofdzetel in Barcelona en 12 vestigingen in Spanje, is een belangrijke speler met eigen nationale en internationale wegvervoerdiensten (groepage en volle vrachten), wereldwijde expeditiediensten en 500.000 m² magazijnen. Via het dochterbedrijf CBL Logistica beschikt het over een distributienetwerk dat Spanje en Portugal fijnmazig afdekt dankzij 70 lokale hubs. Het vooraanstaande bedrijf, dat ruim 50 jaar geleden werd opgericht door José Salvat Soler, is nog steeds in familiale handen.