Vandermarliere nieuwe logo

Fred Vandermarliere geeft zijn sigarengroep een nieuwe naam en een nieuwe Nederlandse dochter

ZWEVEGEM - Het West-Vlaamse Vandermarliere Cigar Family (de nieuwe naam boven het tabaksbedrijf met zetel in Zwevegem)  neemt de productie- en verkoopactiviteiten van het Nederlandse 'De Olifant' over. Bedoeling is om dit mooie sigarenmerk voortaan op de Nederlandse en Belgische markt te verdelen. Een heel boek Nederlandse geschiedenis krijgt hiermee een West-Vlaamse etiket. 

De sigaren van 'De Olifant' worden al sinds 1883 vervaardigd in een kleine fabriek in het dorpje Kampen, langs de oevers van de IJssel. De unieke fabriek trekt jaarlijks maar liefst 10.000 bezoekers. In 2010 kreeg 'De Olifant' hiervoor zelfs de Erfgoedprijs uitgereikt in Nederland. Maar door de almaar toenemende regeldruk vanuit Den Haag had 'De Olifant' steun nodig om het merk overeind te houden. Die vond het bij de Vlaamse sigarenmaker Vandermarliere Cigar Family, tot voor kort gekend als J. Cortès.

Een hechte samenwerking

Het ervaren Vandermarliere Cigar Family, bekend van onder meer de premiumsigaren J. Cortès en Oliva, krijgt de productie -en verkoopactiviteiten van dit mooie merk onder zijn hoede. Binet Brasser, de melangeur van De Olifant, blijft actief om de hoogstaande kwaliteit van 'De Olifant' aan te houden. Voormalig managing director Thomas Klaphake zal voortaan de rol van 'brand ambassador' vervullen.
“We zijn bijzonder trots en dankbaar dat we dit mooie merk, Binet Brasser en Thomas Klaphake in onze sigarenfamilie mogen verwelkomen”, vertelt Frederik Vandermarliere, CEO van VCF. “We gaan er dan ook alles aan doen om 'De Olifant' een tweede leven te bezorgen.”

Wereldwijd unieke sigaren

De sigaren van 'De Olifant' zijn wereldwijd uniek doordat elk formaat zijn eigen specifieke mix heeft. Dankzij de bijzondere productiemethode van 'De Olifant' is het mogelijk om tot wel 20 verschillende tabakssoorten in één sigarenmodel te combineren. Net als in een apotheek kan de menger de sigaar als het ware 'kruiden'. Alle individuele tabaksproducten hebben hun eigen kenmerken zoals sterkte, zoetigheid of frisheid.
De kroon op het werk is het dekblad, dat gemaakt is van het zeldzame, originele Sumatraanse zandblad. Dit Sumatraanse zandblad wordt slechts in zeer kleine hoeveelheden gegroeid en wordt door aficionados vaak omschreven als ‘wit brandend goud’ omwille van de onovertroffen smaak en het aroma. De Olifant is een van de weinige producenten die dit dekblad gebruikt.

Nieuwe naam voor groep met familiale waarden

Het vroegere J. Cortès gaat sinds kort door het leven onder een andere naam, die beter de lading dekt: Vandermarliere Cigar Family, kortweg VCF.  In 2016 nam de West-Vlaamse sigarenmaker J. Cortès het bekende Nicaraguaanse sigarenmerk Oliva over. Dat nieuws zette niet alleen de hele handgemaakte sigarenindustrie op zijn kop maar creëerde soms ook onduidelijkheid. In Europa was het West-Vlaamse bedrijf immers vooral gekend als J. Cortès, maar in de Verenigde Staten als Oliva. Daarom was het tijd voor een nieuwe naam voor de groep: VCF.

“Ongeacht het sigarenmerk is ons bedrijf bovenal één hechte familie die een moment van ontspanning verkoopt”, legt CEO Frederik Vandermarliere de naamkeuze uit. “Familiebanden is wat dit bedrijf samenhoudt. Dat is al zo sinds mijn grootvader Maurits Vandermarliere zijn eerste sigaren in 1926 op zolder maakte. Toen we op zoek gingen naar een nieuwe naam, was de keuze dus snel gemaakt.”