dav

Futurn blaast oude Barco-site nieuw leven in

KUURNE - De R8 rond Kortrijk zal er tegen 2020, en ter hoogte van de industriezone Kuurne, opnieuw wat netter bij liggen. In september 2013 liet Barco weten een groot deel van haar productieactiviteit op haar site in Kuurne, gefaseerd te willen verhuizen naar haar nieuwe campus op het Kennedypark in Kortrijk. Daartegenover stond de vraag naar 12.000m² logistieke capaciteit in dezelfde regio en meteen ook de wens om niet opgezadeld te blijven met leegstaande bedrijfsgebouwen. Ontwikkelaar Futurn kwam met een pasklaar antwoord.

Futurn is gespecialiseerd in de reconversie van oude sites naar moderne bedrijfsparken. Het Kortrijkse bedrijf engageerde zich niet alleen om de logistieke transformatie en uitbreiding te realiseren maar ook om de rest van de site aan te kopen. Frederik Baert van Futurn bevestigt: “Voor ons past deze investering perfect in onze strategie waarbij we op zoek gaan naar verouderde of onderbenutte bedrijvensites om die een nieuwe toekomst te geven. Het mooie aan dit dossier is dat we als het ware een vliegende start nemen waarbij de activiteiten op de site nog geruime tijd aanwezig blijven zodat we voldoende tijd krijgen om het meest optimale herontwikkelingsplan te kunnen voorbereiden. Dit bestaat er in om de gebouwen maximaal te renoveren en een nieuwe infrastructuur aan te leggen om aldus ruimte te creëren voor nieuwe bedrijven.”

Nieuw bedrijvenpark

De directe oplossing voor de logistieke nood voor Barco lag voor de hand in de herontwikkeling van één van de bestaande gebouwen. Goed voor ongeveer één derde van de volledige site van het 8 hectare groot terrein. Futurn werkt hiervoor samen met architectenbureau Snoeck & Partners uit Kortrijk om in een eerste instantie een nieuw logistiek centrum van 4.615 m² voor Barco te bouwen. De realisatie van dit project werd toegewezen aan Willy Naessens Industriebouw en werd gerealiseerd binnen een termijn van 6 maanden.

De in fase 2 vrijgekomen projectgrond en de bestaande gebouwen zullen deels afgebroken en deels gerenoveerd worden. Van de 4,6 ha wordt zo’n 25.000 m² aan nieuwe gebouwen voorzien met daarin plaats voor nieuwe bedrijven. Deze oude gebouwen worden nu gestript, heringedeeld en voorzien van de nodige laad- en loskades en eigen parkeerplaatsen. Het geheel wordt afgewerkt met een groenvoorziening en de vernieuwde weginfrastructuur maakt elke hoek van de site vlot bereikbaar. 4 bedrijven in volle expansie die op zoek waren naar extra ruimte voor opslag, productie of logistiek op deze vlot bereikbare locatie, pal aan de R8, vonden er ondertussen  hun gading: Carrosserie Vandenbussche, Express Service On-time, fabrikant van isothermische constructies Duquaine Construct en Standelec, toeleverancier van elektriciteit voor beursstanden. Barco huurt er zelf nog 1 gebouw van 5.000 m² als testcenter voor nieuwe producten.

Op vandaag is er nog slechts 3.746m² aan restgrond te koop.