Nieuws West-Vlaanderen Gauthier en Arnaud Vandeputte zetten vijf generaties uurwerkmakers verder

Gauthier en Arnaud Vandeputte zetten vijf generaties uurwerkmakers verder

Gauthier en Arnaud Vandeputte zetten vijf generaties uurwerkmakers verder

UurwerkmakVandeputte horlogerieer is een edel en ook uitzonderlijk beroep. Niet gemakkelijk ook gezien het grote aanbod in de markt. Toch lanceerden     Gauthier en Arnaud Vandeputte, opgegroeid in Roeselare en nu woonachtig in Antwerpen, in mei als jonge ondernemers hun eigen horlogemerk “Jules & Fils”. De Roeselaarse familie Vandeputte is op die manier al vijf generaties actief in horloges en juwelen. Het project is geïnspireerd op de schetsen die Gauthiers grootvader Jules Vandeputte destijds maakte tijdens zijn opleiding aan de horlogeschool van het Zwitserse Neuchâtel,  vandaar de naam Jules & Fils. Momenteel is er in Roeselare een pop-up etalage van de horloges, meer bepaald in de Arme-Klarenstraat.

De story van de Vandeputtes begint als ene Jules Vandeputte, “goudsmid en horlogemaker” zich in 1889 vanuit Kortrijk in Roeselare komt vestigen, na zijn huwelijk. Jules huwde met Hélène Duyvewaardt, en zo kwam hij terecht in een echte Roeselaarse “commerce-familie” uit die tijd, waar hij op de hoek van de Ooststraat en de Vlamingstraat zijn eigen winkel installeerde (zie historische foto). Zijn schoonbroer- en zus waren het echtpaar Hendrik De Nolf-Florence Duyvewaardt (die een stoffenhandel uitbaatten aan de Zuidstraat) en de grootouders waren van Willy De Nolf, in de jaren vijftig oprichter van het huidige Roularta Media Group. Het echtpaar Vandeputte-Duyvewaardt bouwde in 1903 een stijlvolle woning met winkel aan de Ooststraat, toen reeds een echte winkelstraat, op de hoek met de Vlamingstraat. Het was een opvallende gevel (architect Albert Callebert), met een zonnewijzer en beeldhouwwerk van zon en maan, verwijzingen naar het beroep van horlogemaker. Bovenaan stond het wapenschild van Roeselare. In dit gebouw heeft De Streekkrant / Weekbode later nog kantoren gehad.

De Vandeputtes zetten inmiddels al vijf generaties hun stempel als ondernemers in een nichevak. Gauthier en zijn broer Arnaud hebben twee en en half jaar voorbereid aan de start-up. “Een Duitse fabrikant van uurwerken met wie onze familie al altijd heeft samengewerkt, stimuleerde ons om de stap te maken en met een nieuwe collectie uit te pakken,” vertelt Gauthier Vandeputte. “De uurwerken zijn geïnspireerd op de schetsen van onze grootvader en worden in Duitsland gemaakt, uiteraard in samenspraak met ons. Het aanbod schommelt tussen de 150 en de 200 euro, en mikt op elke mogelijke klantengroep, voor elk wat wils zeg maar. Voorlopig hebben we één collectie (Heritage 23, verwijzend naar 1923, het geboortejaar van grootvader) met drie uurwerken voor mannen: de Classic, de Newporter en de Daydate. Op termijn is het uiteraard de bedoeling de collectie nog uit te breiden, en ook uit te pakken met een aanbod voor dames. De passie voor dit mooie vak en dito product drijft mezelf en mijn broer.” Het aanbod is voorlopig enkel online te verkrijgen en tot eind juli ook nog via de pop-up store in Roeselare. Gauthier Vandeputte wil echter de klassieke winkelier niet links laten liggen en gelooft in de meerwaarde van een juwelier. “Met hen willen we op korte termijn zeker samenwerken,” zegt Gauthier Vandeputte. “We hebben iets moois en iets unieks te bieden. Na twee maanden blijkt de interesse vanuit de markt bijzonder groot. We willen rustig aan groeien, maar ook een blijver zijn.” (KC)

meer info: www.julesfils.com

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.