Gediflora krijgt koningin Mathilde over de vloer

OOSTNIEUWKERKE - Gediflora, het sierteelt bedrijf van vrouwelijke ondernemer van het jaar Elien Pieters, kreeg donderdag hoog bezoek. Niemand minder dan koningin Mathilde kwam zich vergewissen over de stand van zaken in de sierteelt, zeker na de coronacrisis. Vijf (vrouwelijke) collega's van Elien Pieters schoven mee aan tafel voor een boeiend gesprek.

Gediflora (12 miljoen euro omzet) bevindt zich in the middle of nowhere, in de velden rond Oostnieuwkerke. Het derde generatie familiebedrijf Gediflora is een wereldspeler op vlak van veredeling en vermeerdering van bolchrysanten (80 miljoen stekken per jaar). Grootvader Georges, tot dan groenteboer, had in 1952 het lumineuze idee om zich op deze nichemarkt te storten. Vader Dirk zette de zaak verder, dochter Elien zorgt voor de continuïteit, samen met haar man.

Duurzaam ondernemen staat daarbij erg centraal. Door niet aflatende inspanningen is Gediflora er dit jaar in geslaagd om de ecologische voetafdruk sinds 2017 met maar liefst 40 procent te doen afnemen. Hierdoor is de impact van het bedrijf op het milieu significant lager geworden. Door de introductie van een substraat met minder veen is ook het veenverbruik aanzienlijk gedaald wat een belangrijke impact heeft op de CO2 uitstoot. Veen ontginning blijft namelijk een CO2 intensieve activiteit. Zo heeft Gediflora werk gemaakt van het optimaliseren van het energiebeleid wat het aandeel gas nog verder reduceert ten voordele van restwarmte. Minder fossiele brandstoffen staat gelijk aan minder uitstoot in CO2.

Ook het steeds bewuster omspringen met elektriciteit zorgt voor een flinke daling in het verbruik, een win win voor zowel Gediflora als voor het milieu. De komende jaren wil Gediflora blijven investeren in een groenere toekomst. "Dromen, denken, durven, doen en deure doen", dat is de slogan die Elien Pieters bij voorkeur hanteert.