Roelens Geert-HR_rgb_low-650×487

Geert Roelens en Co richten met Genius Forum een nieuw steun- en adviesfonds op voor veelbelovende regionale kmo’s

BRUGGE - Op initiatief van Bruggeling Geert Roelens (gewezen CEO van Beaulieu) en 7 andere vooraanstaande ondernemers, zag in Brugge het nieuwe fonds Genius Forum het levenslicht. De bedoeling: financiële steun én daaraan gekoppeld advies verlenen aan beloftevolle kmo's uit de regio. Naast Geert Roelens wordt Genius Forum gedragen door ondernemers met tonnen ervaring: Nico Daenens,  Stefan Claeys, Jan Van Hootegem, Roeland Zwaenepoel, Olivier De Cock, Mark De Smedt en Christiane Maelcorps. Ze hebben zonder onderscheid een eigen competentie ontwikkeld die nu gezamenlijk voor toegevoegde waarde moet zorgen bij derden.

 

Genius Forum is een onafhankelijk initiatief, dat niet gebonden is aan een financiële instelling, overheidsinstelling of middenstand- of ondernemersorganisatie. Het nieuwbakken West-Vlaamse investeringsfonds combineert een inbreng van financiële middelen met de inbreng van ervaring en support. Dit gebeurt door het aangaan van een duurzame relatie met de ondernemer. Projecten dienen zich te situeren in de driehoek Brugge- Gent-Kortrijk.

Financiële middelen kunnen de vorm aannemen van een converteerbare lening of een kapitaalparticipatie al naargelang de maturiteit van het voorgestelde project. De inbreng bedraagt minimum 20.000 euro en maximum 100.000 euro per project voor een looptijd van gemiddeld 5 jaar. Genius Forum staat ook open voor hefboomoperaties met complementaire partners. Op die manier wil Genius Forum tevens een (bescheiden) bijdrage leveren aan een duurzame ontwikkeling van de regionale economie.

Ervaring en support kan de ondernemer putten uit het team in functie van de behoeften van het project. Voor zover de coaching en het advies verbonden zijn aan de financiële injectie gebeurt dat kosteloos. Naarmate het advies meer operationele vormen aanneemt worden hierover de nodige financiële afspraken gemaakt met de ondernemer. In elk geval blijft het Forum steeds de leverancier van de verstrekte diensten, zo luidt het.

 Vier essentiële criteria

 

De twee elementen (kapitaal bieden én expertise sharing) zijn onlosmakelijk aan elkaar gekoppeld, aldus de initiatiefnemers. Maar aan elke inbreng zijn ook voorwaarden verbonden: het moet gaan om kmo's die veel te bieden hebben op vier verschillende vlakken: innovatie, creativiteit, excellentie en MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) zijn de musts.

Genius heeft wel geen voorkeur voor welbepaalde activiteiten of sectoren bij haar investeringsfocus. "Een aanwezigheid in meerdere sectoren kan heilzaam zijn", heet het. "We sluiten evenwel de sectoren uit, die niet stroken met een ethische en duurzame visie op mens en samenleving."

De huidige vennoten hebben zich samen geëngageerd voor een gefaseerde financiële inleg in het investeringsfonds van elk 150.000 euro. Hiermee wil het investeringsfonds minimaal 1,2 miljoen euro werkkapitaal verzamelen. Dit als hefboom om te kunnen investeren in voldoende projecten (minstens 10 en bij voorkeur 12 tot 14 transacties) en om zo ook een optimale risicospreiding te genereren.

Eerste dossier

Een eerste participatie is inmiddels goed en wel een feit. Genius is voor een niet nader genoemd bedrag in zee gegaan met Ariadne Innovation, het project van Julie Lietaer. Ariadne heeft als missie om de textiel- en modetechnologie futureproof te maken, door haar te ondersteunen op vlak van duurzaamheid, digitalisering en samenwerking. Met haar digitaal platform Ellie.Connect wil Ariadne Innovation (AI) een brug slaan tussen technologie en textiel.

Het B2B platform van AI zet in op inspiratie, informatie en connecties binnen het ecosysteem van textiel en mode. Ellie.Connect omvat op vandaag meer dan 500 gebruikers, verspreid over 19 landen en covert een divers deel van het ecosysteem gaande van producenten in interieur-, kledij en technisch textiel, sociale economie, grondstoffen, recyclage,enzovoort.

foto: Geert Roelens (archief)