Nieuws West-Vlaanderen Gerstenat uit Dentergem scoort in Australië

Gerstenat uit Dentergem scoort in Australië

Gerstenat uit Dentergem scoort in Australië

Zatte BieDown under werden zopas de Australian International Beer Awards (AIBA) uitgereikt en het Dentergemse bier  Zatte Bie ging daar aan de haal met een zilveren medaille, in de categorie  Best Belgian / French Style Ale Dark Strong. Dat is “a big deal” want AIBA is ’s werelds tweede grootste bierwedstrijd. Jaarlijks worden er om en bij de 1.500 inzendingen geproefd en gewogen. Dat Zatte Bie er voor de jury uitsprong, is niet alleen een beloning voor de passie en het harde werk dat brouwerij De Bie in zijn bieren stoppen. “Het is voor ons ook het bewijs dat kwaliteit altijd komt bovendrijven,” aldus de brouwerij. Brouwerij De Bie kijkt naar eigen zeggen met veel goesting, nieuwsgierigheid én ondernemingszin uit naar de nieuwe horizonten die ze dankzij deze award kan gaan verkennen. “Een medaille in de wacht slepen op de AIBA, dat is geen klein bier,” heet het. “We zijn ervan overtuigd dat deze bekroning nieuwe exportmogelijkheden zal creëren richting Australië en wijde omgeving.”

Brouwerij De Bie schenkt bij voorkeur Bier met een grote B. De B van barstensvol. Barstensvol smaak, barstensvol ambachtelijke traditie en barstensvol pure ingrediënten. Maar ook de B van “berengezond”: geen additieven of chemische brol dus maar eerlijke producten. Brouwerij De Bie ontstond in 1992 in de hoppetuinen van het brouwersdorp Watou, dichtbij Poperinge en de Franse grens. Het was één van de kleinste ambachtelijke brouwerijen van Vlaanderen. Zatte Bie, Hellekapelle en Helleketelbier waren de eerste bieren van deze huisbrouwerij. Ze werden verkocht in simpele plastieken zakjes en konden ook gedegusteerd worden in cafétje d’Hellekapelle naast de brouwerij. In 1998 werd de brouwerij overgenomen door Jos Tjoen, die ze moderniseerde om ze te laten groeien. De plek bleek al snel te klein om uit te breiden en in 2001 verhuisde hij brouwerij De Bie naar een grote herberg in Loker met dezelfde naam: d’Hellekapelle. Daar werd een compleet nieuwe brouwerij gebouwd, met een praat-, bier- en eetcafé. Er kwam ook een bierwinkel bij. Wegens het enorme succes van de ambachtelijke streekbieren werd ook deze locatie te klein. Daarom verhuisde Brouwerij De Bie in 2011 naar een veel grotere hoeve in Wakken (Dentergem). Wat ooit begon als een huisbrouwerij met 3 bieren is vandaag uitgegroeid tot een gerenommeerde brouwerij met 10 bieren. Maar nog altijd even ambachtelijk. De hop, de tarwe en het gerst komen van de akkers rond de hoeve. (KC)

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.