Nieuws West-Vlaanderen Grensoverschrijdend Europees programma BISEPS mikt op minder koolstofdioxide

Grensoverschrijdend Europees programma BISEPS mikt op minder koolstofdioxide

Grensoverschrijdend Europees programma BISEPS mikt op minder koolstofdioxide

interreg-zeelandEen aantal organisaties, waaronder de West-Vlaamse intercommunales Leiedal en WVI en de POM, bundelen hun krachten om over de grenzen heen bedrijven aan te zetten tot vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide. Door grootschalig gebruik van koolstofarme  technologieën zullen bedrijven meer energiewinst maken en bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. De Europese Unie erkent deze uitdaging en geeft 3,9 miljoen euro aan het BISEPS-project. BISEPS is één van de eerste goedgekeurde Interreg 2 Zeeën projecten. De afkorting BISEPS staat voor “Business Clusters Integrated Sustainable Energy“-pakketten en wordt gerund door een consortium van acht partners uit België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. BISEPS werd officieel gelanceerd op 1 september 2016 en loopt tot 2020.

Bedrijventerreinen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van broeikasgassen. Vanwege de omvang en clustering van bedrijven zijn bedrijventerreinen uitermate geschikt om koolstofarme technologieën toe te passen, zoals warmte-uitwisseling, windenergie, biomassa verwarming, warmtekrachtkoppeling en energie-installaties, smart grids of grootschalige zonne-energiecentrales.

Het doel van het BISEPS-project is om bedrijven te helpen om meer gebruik te maken van duurzame energie. In België zal het project zich richten op meer duurzame energieproductie met kleine en middelgrote ondernemingen in de bedrijventerreinen Kortrijk-Noord, Harelbeke-Zuid en Waregem-Zuid, maar ook in gebieden met een energie-intensieve industrie langs het kanaal Roeselare-Ooigem. BISEPS wordt geleid door de Belgische projectcoördinator Leiedal, samen met zeven andere partners uit België, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk: WVI (de West-Vlaamse Intercommunale), POM West-Vlaanderen, de Universiteit Gent, Métropole Européenne de Lille, Centre de développement des eco-entreprises, Municipality Breda en West Sussex County Council (UK). Het grensoverschrijdend programma loopt van september 2016 tot april 2020 en wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het België Provincie West-Vlaanderen. De officiële website van het project www.biseps.eu zal binnenkort operationeel zijn. (KC)

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Plastibac plant een bos

KUURNE - Het is tegenwoordig in, een daad van goed beheer en een bewijs van maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen: een bos… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.