Nieuws West-Vlaanderen Guido Dumarey richt nieuw energiebedrijf van de toekomst op in Italië

Guido Dumarey richt nieuw energiebedrijf van de toekomst op in Italië

Guido Dumarey richt nieuw energiebedrijf van de toekomst op in Italië

BRUGGE, TURIJN – De toekomst zal duurzaam zijn of zal niet zijn. Aan de hyper dynamische Brugse ondernemer Guido Dumarey hoef je het niet te vertellen. Hij richtte zopas in honderd procent eigen beheer een nieuw bedrijf op in Turijn: Punch Hydrocells. Bedoeling is om in de toekomst waterstoftechnologie concrete perspectieven te bieden. Guido Dumarey gelooft in een toekomst zonder uitstoot waar energie uit hernieuwbare bronnen komt en waarvan één van de belangrijkste hefbomen groene waterstof is. “Het is nu of nooit”, aldus Dumarey. 

De Punch Groep van Guido Dumarey is een industriële onderneming, en levert onder meer versnellingsbakken aan de autoindustrie. Guido Dumarey gelooft wat de energiebevoorrading betreft stellig in de omvorming van huidige technologieën en de vermindering van CO² uitstoot. Waterstof moet daarin een belangrijke rol spelen.

Zijn uitvalbasis in Turijn (Punch Torino) heeft al een hoge vlucht genomen, met liefst 800 medewerkers en met een directe link met lokale R&D centra. Eén jaar na de overname van het ontwikkelingscentrum in Turijn en gevolgd door de oprichting van de H2-ICE alliantie (gericht op de promotie van waterstof voor de aandrijving van bussen in het openbaar vervoer) kondigt Punch nu de oprichting aan van Punch Hydrocells.

Horizon 2025

Het nieuwe bedrijf, met standplaats in Turijn, heeft als doel systemen voor aandrijving op waterstof en energie-opslag te ontwikkelen, er de onderdelen voor te bevoorraden en te integreren.  Dit nieuw bedrijf beschikt over een team van 20 medewerkers met brede ervaring en competenties, gaande van artificiële intelligentie, over bedieningselektronica, tot mechanische en elektrische techniek, met speciale aandacht voor herbruikbare energie. “Op termijn willen we doorgroeien naar 200 werknemers”, aldus Guido Dumarey in een reactie. “Waterstof is dé bron van de toekomst. Het is belachelijk om vandaag de dag nog blind te geloven in batterijtechnologie. Batterijen zijn zottigheid en ik begrijp niet waarom overheden dat überhaupt nog massaal subsidiëren. Wij willen tegen 2025 auto’s die op waterstof vooruit komen, zonder aan kwaliteit of power in te boeten, en zonder dat daar een grote meerprijs moet aan hangen.”

Visie op termijn

Voor Guido Dumarey gaat het om een lange termijn project. Dat wordt ook bewezen door het ingebrachte kapitaal van alreeds meer dan 2 miljoen euro. Geld dat in een eerste fase zal aangewend worden om twee testbanken voor motoren, die momenteel nog gebruikt worden in het ontwikkelingscentrum, om te vormen tot testbanken voor de ontwikkeling van waterstoftechnologie. “Het kapitaal zou nu idealiter zo snel mogelijk en spectaculaire moeten opgekrikt worden”, zegt Dumarey. “Zelf ben ik met mijn familie bereid om tot 25 miljoen te gaan, maar ik verwacht dan hetzelfde van Europa, Italië en de regio Piëmonte. Bedoeling is dus een pot van 50 miljoen euro bijeen te krijgen.”

Punch Hydrocells voegt zich bij de andere bedrijven van de groep: Punch Torino, gespecialiseerd in diesel aandrijving en -sturing, Punch Flybrid dat systemen ontwikkelt om energie te herwinnen, Punch Precision dat aluminium onderstellen produceert en tenslotte Punch Powerglide, gespecialiseerd in het ontwerp, ontwikkeling en productie van versnellingsbakken.

Expertise center

Guido Dumarey, oprichter en CEO van de Punch Groep, bouwt vanuit Turijn aan steeds meer expertise. Zo mocht hij al met Punch Torino opdraven voor de energieoplossingen van de fusiegroep GM-Honda. Nu gaat hij opnieuw een stap verder. “Doorheen de jaren heeft Punch Torino verschillende types van waterstof gerelateerde technologie, kennis en ontwikkelingsexpertise verworven”, zegt hij. “De Punch Groep heeft nu beslist om dit team in te zetten in een speciaal daaraan toegewijd bedrijf, met de bedoeling voluit het groeipotentieel te benutten en het waterstof platform uit te breiden tot nieuwe waterstof oplossingen.”

foto: Guido Dumarey tweede van rechts

Reageer op dit bericht

Reacties

Dirk V. 2021-03-02 09:05:40

"zottigheid". Het staat er echt! Hier vind je een plaatje over de efficiëntie van een elektrische wagen op batterijen vergeleken met die van een elektrische auto op waterstof: https://insideevs.com/news/332584/efficiency-compared-battery-electric-73-hydrogen-22-ice-13/ Laten we duurzame waterstof dus gebruiken waar het zin heeft, niet in waterstofauto's.

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.