Nieuws West-Vlaanderen Harelbeekse Altachem is rolmodel voor de West-Vlaamse maakindustrie

Harelbeekse Altachem is rolmodel voor de West-Vlaamse maakindustrie

Harelbeekse Altachem is rolmodel voor de West-Vlaamse maakindustrie

HARELBEKE – Minister Jo Brouns heeft dinsdagavond de prestigieuze Factory of the Future award uitgereikt. Deze award van Agoria en Sirris erkent bedrijven in de maakindustrie die toekomstgericht zijn en die de meest geavanceerde digitale technologieën gebruiken om intelligente en duurzame processen te implementeren. Sinds 2015 kregen 50 bedrijven uit uiteenlopende sectoren dit Factory of the Future label. Het Harelbeekse bedrijf Altachem is dit jaar ook de enige West-Vlaamse laureaat. 

Altachem, gevestigd in Harelbeke en sinds 2011 een dochteronderneming van de LINDAL Groep, is gespecialiseerd in de productie van hogedrukventielen, -pistolen en professionele siliconespuiten, werd gelauwerd voor de continue technologische innovaties en transformaties in zijn productiesite in Harelbeke.

De Factory of the Future award is een prijs die sinds 2015 jaarlijks wordt uitgereikt aan de meestbelovende technologisch ondersteunde en toekomstgerichte bedrijven uit de maakindustrie die in België gevestigd zijn. Dit initiatief van Agoria, Sirris en de industriefederaties essenscia (chemie en life sciences), Fedustria (textiel, hout en meubel) en Fevia Vlaanderen (voeding), zet de meest vooruitstrevende productiebedrijven in Vlaanderen in de kijker.

Sinds 2015 kregen 50 bedrijven uit uiteenlopende sectoren dit Factory of the Future label, dat gedurende 3 jaar geldig blijft. Dit jaar mocht Altachem als enige West-Vlaamse laureaat deze prestigieuze award mee naar Harelbeke nemen. Het verkeert daarbij in mooi gezelschap van 7 andere toonaangevende West-Vlaamse innovatieve bedrijven die eerder deze erkenning kregen, zoals Daikin Europe, Sioen Industries, Stas uit  Waregem en Vandemoortele uit Izegem.

Zeven transformaties

Om de status van Factory of the Future te verkrijgen moest Altachem voldoen aan verschillende criteria die in het programma ‘7 Transformaties’ zijn vastgelegd. Zo bewees Altachem dat het gebruik maakt van geavanceerde productietechnologieën, smart manufacturing en dat het een digitale en milieugerichte fabriek is. Daarnaast kon Altachem overtuigend bewijzen dat zij een mensgerichte organisatie is met netwerkrelaties en geïntegreerde engineering in hun processen.

Veel factoren werden naar voor gebracht om te voldoen aan de criteria die de auditors zochten, zoals investeringen in assemblagemachines voor een betrouwbare productie, een ERP-systeem voor het effectief uitvoeren van essentiële processen en AGV’s (Automatic Guided Vehicles) om de productie-efficiëntie te bevorderen.

Commentaar uit eigen huis

De prestigieuze erkenning zorgt voor grote blijdschap binnenshuis. Zegt Jean-Marie Poppe, managing director van Altachem: “Deze prijs is een erkenning van de innovatieve processen die de afgelopen jaren in onze fabriek zijn geïmplementeerd”, aldus Poppe. “Het is ook een erkenning van het harde werk dat ons team dagelijks verricht om onze klanten de best mogelijke service te bieden.”

De prijs richt zich niet alleen op innovatieve technologieën, maar heeft criteria rond de relaties die zijn ontwikkeld met partners en medewerkers. Altachem onderkent het belang hiervan door sterke netwerkrelaties te onderhouden met leveranciers en klanten. Voor medewerkers zijn er initiatieven zoals Altafit!, het gezondheidsbeleid dat zich richt op het bevorderen van een gezonde levensstijl en het ‘Be The Change’ programma van Agoria dat de medewerkers en het bedrijf klaar maakt voor het werk van de toekomst.

“Deze prijs getuigt van onze continue verbeteringsmentaliteit met als doel het streven naar uitmuntendheid”, aldus Wouter Van haute, operations manager bij Altachem. “We hebben intern een productie-ecosysteem gecreëerd met als doel een constant hoog niveau van communicatie en efficiëntie. We zijn trots op deze erkenning maar zullen ook in de toekomst blijven innoveren om onze klanten een topservice te blijven leveren.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.