aspiravi bouwt windmolens Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2016-10-10 07:54:36Z | |

Harelbeekse energiebedrijf Aspiravi richt zijn pijlen steeds meer op het buitenland

HARELBEKE - Energiebedrijf Aspiravi heeft van zijn buitenlandse activiteiten een nieuwe speerpunt gemaakt. En met succes. Slag om slinger worden in Europa nieuwe contracten binnengehaald, wat in eigen land - vooral omwille van de logge administratie en het  lange doorloopproces - niet meer zo evident is. Aspiravi wordt gecontroleerd door West-Vlaamse steden en intercommunales.

Het Harelbeekse Aspiravi is al langer actief in de wereld van de groene energie. In eigen land en tot voor kort ook met mondjesmaat ook in het buitenland (onder meer met windmolenparken op Curacao).

Om de groei verder te zetten mikt CEO Rik Van de Walle op grote windparken in Bosnië en zonnepanelen in Franse wijngaarden. Het bedrijf verkreeg recent een vergunning voor de bouw van een groot windpark in Bosnië en haalde ook aanbestedingen voor zonnepanelen binnen in Frankrijk en Spanje. "Plots waait een opmerkelijke nieuwe wind bij het bedrijf dat in handen is van een honderdtal Vlaamse gemeenten", zo liet de CEO recent weten in bepaalde media.

Op een klein uitstapje met enkele windturbines op het Caribische eiland Curaçao na was Aspiravi de voorbije twintig jaar vooral actief met windturbines in Vlaanderen en de Noordzee. "Maar de ruimte onder de kerktoren is te beperkt geworden", vindt Van de Walle. "We kwamen tot de vaststelling dat als we willen blijven groeien en de aandeelhouders een zelfde of groeiend dividend uitkeren, we nieuwe dingen moeten doen. België blijft onze thuismarkt, maar het wordt moeilijk om de evolutie van de voorbije twintig jaar verder te zetten."

In België worden nu stappen gezet naar nieuwe activiteiten. Zo is de eerste vergunning voor een batterijpark al binnen. Daarnaast wil Aspiravi vooral zélf meer stroom gaan verkopen aan grote verbruikers.