Nieuws West-Vlaanderen Haven Oostende kijkt terug op 2020 met een lach en een traan

Haven Oostende kijkt terug op 2020 met een lach en een traan

Haven Oostende kijkt terug op 2020 met een lach en een traan

OOSTENDE – De jaarbalans 2020 van de Oostendse haven is er een met een gemengd beeld. Alles zag er aanvankelijk veelbelovend uit, maar corona deed de machine en het verkeer stokken. De verhandelde scheepsvolumes daalden met 6 procent tegenover 2019: van 1 miljoen 589.212 ton in 2019 tot 1 miljoen 491.500 in 2020. Die daling werd gecompenseerd door 20 procent meer scheepvaartbewegingen, vooral een gevolg van de stijgende activiteiten in de zogenaamde Blauwe Economie. Ook de jobbalans was positief.

 

 

OOk de tewerkstelling in de haven vaarde wel bij de Blauwe Economie. Nu alle 8 windparken van de eerste concessiezone op het Belgische deel van de Noordzee gebouwd zijn, ging en gaat de focus naar het onderhoud van de 399 turbines. Het aantal directe tewerkstellingsplaatsen in de Blauwe Economie steeg hierdoor met 10% (van 561 naar 622 vaste VTE’s).

Haven Oostende wist in 2020 ook een aantal nieuwe investeringen aan te trekken. De nieuwkomers werden bij de uitrol van hun activiteiten wel  gehinderd door de crisis. ECA Robotics Belgium, dat onderwaterdrones bouwt voor de Belgisch-Nederlandse Marine, verkreeg eind 2020 de omgevingsvergunning. In 2021 start de bouw van het productiecentrum. Columbi Salmon, dat Noorse zalm zal kweken in tanks op land, heeft een concessie van 16 hectare in Plassendale 1. Zij verwachten hun omgevingsvergunning tegen de zomer van dit jaar. “De vestigingen van deze nieuwe bedrijven zullen vanaf 2022 zichtbaar zijn in de  tewerkstellingscijfers en in ondertussen stellen we alles in het werk om de nieuwkomers te ondersteunen teneinde de vlotte opstart te bevorderen. “ zegt Dirk Declerck, CEO Haven Oostende.

In de loop van 2021 zal e-BO Enterprises haar nieuwe vestiging in gebruik nemen. Eenmaal volledig operationeel zullen er 30 mensen aan de slag zijn. West Recycle en Renasci, twee bedrijven actief in de circulaire industrie bouwen verder hun business uit en leveren een mooie bijdrage aan de tewerkstelling met momenteel respectievelijk 14 en 50 VTE’s. “De mix aan activiteiten van 2020 bewijst dat Haven Oostende een interessante locatie is voor investeerders”, aldus voorzitter Charlotte Verkeyn. “Wij focussen op bedrijven die investeringen en tewerkstelling met zich meebrengen. Enkel zo kan Haven Oostende haar rol als motor voor de economie waarmaken.”

To Brexit or not to Brexit

En dan is er nog het verhaal van de Brexit. Dit kan een opportuniteit zijn. Haven Oostende blijft ervan overtuigd dat ze een betekenisvolle rol kan spelen in de trafiek naar UK en Ierland. Nu de Brexit eindelijk een feit is en de contouren duidelijk zijn, kan er verder gericht gezocht worden naar trafieken op die landen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.