Nieuws West-Vlaanderen Hilde Crevits investeert 14 miljoen euro in de maatwerkbedrijven

Hilde Crevits investeert 14 miljoen euro in de maatwerkbedrijven

Hilde Crevits investeert 14 miljoen euro in de maatwerkbedrijven

TORHOUT – Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Hilde Crevits kondigt aan dat ze 14 miljoen euro herinvesteert  in de maatwerkbedrijven, wat moet zorgen voor onder meer 450 nieuwe jobs in de sector. De middelen komen vrij dankzij een aanpassing van de RSZ-bijdragen voor werkgevers in de maatwerksector. Die aanpassing heeft enige tijd op zich laten wachten en is het gevolg van het samenvoegen van beschutte en sociale werkplaatsen sinds 1 januari 2019. De sociale werkplaatsen zullen voortaan ook onder hetzelfde RSZ-stelsel als de beschutte werkplaatsen vallen.

“Deze harmonisatie en realisatie van een gelijk speelveld binnen de maatwerksector is een voorbeeld van goed asymmetrisch beleid waardoor we hier in Vlaanderen, dankzij de federale regering, een forse stap vooruit kunnen zetten en 450 nieuwe jobs kunnen creëren voor de maatwerksector”, aldus Crevits. “Die jobs zijn erg welkom. Ze geven aan maar liefst 450 personen met een arbeidsbeperking de kans om hun talenten te onplooien in een maatwerkbedrijf en zo mee bij te dragen aan onze krappe arbeidsmarkt. Zo creëren we ook stap voor stap een meer inclusieve arbeidsmarkt, waarin iedereen alle kansen krijgt. Die jobs zullen ook bijdragen aan de klimaatuitdaging door vooral werk te maken van meer circulaire bedrijfsactiviteiten en verminderen van de CO2-uitstoot.”

Volledige harmonisatie

In totaal telt Vlaanderen 140 maatwerkbedrijven. Maatwerkbedrijven bieden werk op maat en ondersteuning aan personen met een arbeidsbeperking. Vandaag stellen zij meer dan 23.000 doelgroepwerknemers of maatwerkers tewerk. Tot eind 2018 was er binnen de maatwerksector nog een onderscheid tussen de beschutte en de sociale werkplaatsen.

Dat onderscheid is sinds 1 januari 2019 in de Vlaamse regelgeving weggewerkt. Vandaag is die harmonisatie een feit. Net zoals de beschutte werkplaatsen zullen de sociale werkplaatsen voortaan vallen onder de regeling van de sociale Maribel en onder de meer voordelige bijdragevermindering van de categorie 3 van de structurele vermindering. Dat heeft ook als gevolg dat Vlaanderen 14 miljoen euro kan herinvesteren in de maatwerksector.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.