Callewier boek_2

Historicus Hendrik Callewier herinnert in nieuw boek aan de economische textielhoogdagen van weleer

KORTRIJK - Deze week komt het nieuwe boek 'Bourgondië aan de Leie. Kortrijk en de hertogen (1382-1482)'  uit. Auteur is historicus Hendrik Callewier, tevens rijksarchivaris en docent aan de Kulak. Het boek wordt woensdagavond aan de Kulak voorgesteld. Op de presentatie komen enkele andere experten over de Bourgondische periode aan het woord, onder wie Bart Van Loo, auteur van de bestseller De Bourgondiërs. Hendrik Callewier herinnert er onder meer aan dat Kortrijk en omstreken in de Bourgondische tijd een belangrijke en befaamde textielsector in huis had.

Na het succes van het boek van Bart Van Loo, is nu ook het verhaal van Kortrijk en de befaamde hertogen geschreven. Dat begint in 1382, na de Slag bij Westrozebeke, tachtig jaar dus na 1302. De Fransen plunderen Kortrijk en leggen de stad bijna volledig in de as. Filips de Stoute, hertog van Bourgondië en zoon van de Franse koning, laat het ingenieuze uurwerk van het Kortrijkse belfort overbrengen naar Dijon. Zo komt het dat de voorganger van Manten en Kalle nog steeds terug te vinden is op een kerktoren in de hoofdstad van Bourgondië.

Wat een onaangename eerste kennismaking, zou je denken. Maar Kortrijk verrijst als een feniks uit zijn as en wordt met de moed der wanhoop steen voor steen heropgebouwd. Filips de Stoute en zijn nakomelingen regeren honderd jaar lang over het graafschap Vlaanderen. Ze maken van Kortrijk een echte vesting, met meer dan 2 kilometer stevige stadsmuren, 4 stadspoorten, een dertigtal torens en een machtig kasteel. Het decor lijkt zo uit een Disneyfilm te zijn geplukt. Een hele onderneming, als je weet dat voor de bouw van een toren al vlug honderdduizenden bakstenen nodig zijn. De hertogen bepalen niet alleen het uitzicht van de stad - denk aan de Broeltorens - maar ook het leven van de Kortrijkzanen. Sommigen worden schatrijk dankzij hun connecties met het hof, anderen schoppen het tot beroemde musici of trekken met de hertog ten strijde naar alle hoeken van Europa.

Ferme feestjes, te hoge belastingen

Op basis van nieuwe bronnen duikt Hendrik Callewier in één van de boeiendste periodes uit de geschiedenis. Heel wat anekdotes geven het verhaal kleur. Zo kom je meer te weten over het oudste portret van een Kortrijkzaan, geschilderd door niemand minder dan Hans Memling, of over de luxueuze maaltijden van de hertogen en hun mysterieuze gasten.

En wist je dat Kortrijk zelfs eventjes de hoofdstad van Vlaanderen is geweest? Telkens als Jan zonder Vrees, Filips de Goede of Karel de Stoute op bezoek komt - en dat gebeurt vaak - vloeit de wijn rijkelijk, tot soms duizend liter per avond. De inwoners van Kortrijk betalen zich blauw aan belastingen om de oorlogen en de feesten van hun vorsten te financieren.

Om het begrotingstekort op te lossen, moet het stadsbestuur drastisch besparen. Er wordt zelfs voor het eerst een openbare loterij georganiseerd. Het zijn benauwde tijden voor de Kortrijkzanen, want ook pest en hongersnood loeren om de hoek. Toch blijven ze trouwe bondgenoten van de hertogen, onder meer tegen het opstandige Gent. Wanneer Karel de Stoute in 1477 sneuvelt op het slagveld bij Nancy, vallen de Fransen Vlaanderen binnen en rukken ze op tot voor de poorten van Kortrijk.

Bourgondië aan de Leie. Kortrijk en de hertogen (1382-1482) is onmisbaar voor al wie het middeleeuwse verleden van Kortrijk wil ontdekken. Het boek is een uitgave van De Leiegouw, vereniging voor geschied-, taal- en volkskundig onderzoek in het Kortrijkse. Het telt 204 bladzijden, is rijkelijk geïllustreerd en kost 29 euro. Het is te verkrijgen op de presentatie in de Kulak. Daarna is het te koop in de lokale boekhandels of kan het besteld worden via www.leiegouw.be