Hoe zou het nog zijn met …Mark Vanmoerkerke (ex-Sunair, ex-Sunparks)

OOSTENDE - In de rubriek 'Hoe zou het nog zijn met?' gaan we in gesprek met West-Vlaamse ondernemers die lange tijd in de schijnwerpers stonden en nu veeleer het zonlicht mijden. Vandaag de Oostendse jurist en ondernemer par excellence Mark Vanmoerkerke.   

-Wat deed u na de verkoop van je vakantieparken?

-Mark Vanmoerkerke: Ik heb Pierre & Vacances, de koper, uitvoerig bedankt voor hun “vrijgevigheid” en de verkoopopbrengst op de bankrekening gezet. Vervolgens heb ik zes maanden niets gedaan, waarna de microbe van het ondernemerschap opnieuw de bovenhand haalde.

-Hoe is het om in een andere sector (vandaag vooral winkelvastgoed en horeca) te managen?

-Welke sector dan ook: het is zoals voordien, hard werken.

-Hoe zie je de evolutie van het winkelvastgoed?

-Ik zie een zekere toekomst voor de directe verkoop. Goede liggingen zijn en blijven doorslaggevend in commercieel sterke winkelstraten.

-Willy Naessens heeft ooit gezegd: de boekhouder of de CFO is de belangrijkste man aan boord in elk bedrijf. Akkoord? 

-Niet helemaal. Iedereen aan boord van het schip is heel belangrijk. Ballast moet ook van het schip gegooid worden, wat hun hun job ook is.

-U bent in een ver verleden ooit politiek actief geweest als 'coming man' binnen de toenmalige CVP. Hoe kijkt u vandaag op die periode terug ?

-Ik deed het welgeteld 10 maanden. Net genoeg tijd voor beide partijen om tot de conclusie te komen dat we niet voor elkaar gemaakt waren.

-U heeft een grote passie voor kunst en cultuur. Is het eerder een hobby of eerder business?

-Die twee moeten elkaar in evenwicht houden. Teveel van het ene, levert een onevenwicht op. Met alle gevolgen vandien.

-Welke ambitie heeft u nog met uw uitgebreide kunstcollectie?

-Ik hoop dat mijn kinderen en kleinkinderen ermee verder willen gaan en er veel plezier aan beleven. Dat zou fijn zijn.

-U bent een verwoed golfspeler. Vanwaar die passie?

-Het begon uit interesse en uit competitieve overweging. Maar op 68 jaar is golf speel ik niet langer competitief. Vandaag is het eerder een  excuus om met vrienden op stap te gaan. En dit lukt soms (lacht).

-U was vroeger een notoir criticaster als het ging over het beleid in Oostende. Ervaart u vandaag toch een positieve vibe?

-De nieuwe ploeg, met een gedreven nieuwe burgemeester, zorgen ongetwijfeld voor een nieuwe “schwung”. Ik zou zeggen: doe zo voort.

(KC)