vives campus

Hoger onderwijs in West-Vlaanderen krijgt een fameuze boost

KORTRIJK, BRUGGE - Reeds geruime vraagt West-Vlaanderen, onder meer met de steun van het provinciaal agentschap TUA en de sociale partners, een inhaalbeweging voor het hoger onderwijs in West-Vlaanderen. Onder het motto: Geef aan Caesar wat aan Caesar toekomt. In aanloop naar de Vlaamse verkiezingen vroeg ook Voka West-Vlaanderen nog om een fair share van de te besteden overheidsmiddelen op het vlak van onderwijs en onderzoek en infrastructuur die de katalysator vormen voor de economie. De Vlaamse regering heeft nu een enveloppe van de Vlaamse regering verkregen van 5 miljoen, waarmee liefst 3 nieuwe Ma-na-Ma’s en 7 postgraduaten kunnen opgestart worden die aansluiten bij de economische speerpuntclusters van de provincie. De vier hoger onderwijsinstellingen actief in West-Vlaanderen bereikten een akkoord over de inhoudelijke prioriteiten die ze hiermee alvast willen afdekken.

Een recente studie toonde nog aan dat er een structurele onderfinanciering van het hoger onderwijs in West-Vlaanderen.  "De War for Talent komt al jaren bijzonder hard aan in onze provincie", concludeerde Lieven Danneels, voorzitter Voka West-Vlaanderen. "60% van de West-Vlaamse jongeren gaat elders studeren en keert niet (onmiddellijk) terug. Omgekeerd komt nauwelijks één op de vier studenten in ons hoger onderwijs van buiten de provincie. Een rekensom die zwaar doorweegt op de economie en de maatschappij die schreeuwt om (top)talent.”

Onderwijs tevreden

Dankzij de toegezegde enveloppe zou het West-Vlaamse hoger onderwijslandschap de komende jaren dus flink moeten veranderen. Met deze bijkomende inspanningen en de ambitie om Ma-na-Ma’s of Master-na-Masteropleidingen in te richten, trekken met name ook de universiteiten volop de kaart van levenslang leren. Wie aan de universiteit een Master behaalde, zal zich dus nog verder kunnen specialiseren en een tweede universitaire Master in eigen streek behalen. Daarnaast zullen ook de hogescholen inzetten op vernieuwende postgraduaten, waar ook de universiteiten mee hun schouders onder zetten.

“We klagen al jaren het te beperkte aanbod aan van het hoger onderwijs in onze provincie, dus die middelen om extra opleidingen te organiseren kunnen we alleen maar toejuichen”, aldus Joris Hindryckx, algemeen directeur van VIVES. “Van groot belang hierbij is dat we eenduidig met de vier hoger onderwijsinstellingen in West-Vlaanderen tot een overeenkomst zijn gekomen en op die manier West-Vlaanderen verder naar buiten kunnen dragen als een kennisprovincie. Vandaar ook dat we hebben geopteerd voor drie Ma-na-Ma’s in plaats van één. VIVES zal samen met Howest een postgraduaat in mechatronica uitbouwen, en de twee universiteiten een Ma-na-Ma. De maakindustrie is immers een belangrijke sector in onze provincie. En we zijn al partner in het competentiecentrum machinebouw en mechatronica West-Vlaanderen, waar we tot co-creatie met bedrijven komen.”

Eerste horde

Volgens Voka West-Vlaanderen, dat sterk lobbywerk verrichtte, gaat het hier om een eerste horde. “Met dit nieuw en gevarieerd opleidingskader hebben we alvast unieke troeven in handen om samen met de best opgeleide werknemers en entrepreneurs onze economie een extra boost te geven en actief de braindrain om te buigen in een braingain”, heet het bij Voka.