Howest benoemt Frederik D’hulster tot opvolger van Lode De Geyter

KORTRIJK - Frederik D’hulster, huidig directeur Onderwijs en Internationalisering aan Howest, wordt door de raad van bestuur aangesteld als opvolger van Lode De Geyter (64). De verdiensten van De Geyter zijn onnoemelijk groot, zijn opvolger krijgt dus grote schoenen om te vullen. Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen, positioneert zich met sterke opleidingen en innovatief onderzoek als een toonaangevende kennispartner in het Vlaamse hoger onderwijslandschap.

 

 

Het was bekend dat de selectieprocedure met het oog op het aanstellen van een opvolger voor huidige algemeen directeur Lode De Geyter volop liep. Dinsdagavond, 30 mei 2023, maakte Jan Durnez, voorzitter van de raad van bestuur van Howest, bekend dat Frederik D’hulster, huidig directeur Onderwijs en Internationalisering, na een strenge selectieprocedure, aangesteld werd tot algemeen directeur van Howest. Hij zal de functie per 1 oktober 2023 opnemen.

Doordrongen van het Howest DNA

Frederik D’hulster kan terugkijken op een carrière van 23 jaar bij Howest, eerst als docent en opleidingscoördinator van de master in Industrieel Ontwerpen en sinds 2009 als directeur Onderwijs en Internationalisering. Als lid van het managementcomité kent hij de West-Vlaamse hogeschool door en door. Hij schreef mee aan alle belangrijke strategische teksten en was mede initiator van de uitbreiding van het portfolio met nieuwe opleidingen, zoals de Howest Foundation en de Howest Academy voor een leven lang leren. Nog onlangs werd Howest onder zijn coördinerende rol, lid van de prestigieuze RUN-EU, een Europees netwerk van regionale universiteiten en hogescholen.

D’hulster reageert verheugd op zijn aanstelling. “ Ik ben vereerd dat de raad van bestuur mij haar vertrouwen geschonken heeft", zegt hij in een eerste reactie. "Als nieuwe algemeen directeur zal het een uitdaging zijn om Lode De Geyter als inspirerende en ondernemende leider op te volgen. Ik ben gepassioneerd door de ambitie om onze hogeschool als toonaangevende kennispartner verder geworteld te houden in het regionaal socio-economisch weefsel, maar haar ook vleugels te geven in een internationaal netwerk van partners.”

Blik op de toekomst

Lode De Geyter geeft op 1 oktober 2023 de teugels van Howest door aan Frederik D’hulster. “ Frederik D’hulster kent onze hogeschool door en door", aldus De Geyter. "Sinds 2009 is hij als lid van het managementcomité betrokken bij het beleid van Howest, hij deelt ons ambitieniveau, hij is doordrongen van ons DNA. Ik ben ervan overtuigd dat de Howest Community Frederik D’hulster in zijn nieuwe functie zal steunen en waarderen. Achter de schermen blijf ik nog actief om een aantal dossiers af te werken en verder op te volgen. Uiteraard mag de nieuwe algemeen directeur op mij rekenen voor de opstart van het nieuwe academiejaar, 2023-24.”

Lode De Geyter startte zijn carrière in 1982 aan Provinciaal Industriële Hogeschool in Kortrijk. In 1994 werd hij adjunct-directeur en bereidde mee de fusie van zes hogescholen tot Howest voor. In 1995 werd hij departementshoofd van het departement PIH. Met zijn team creëerde hij innoverende opleidingen, onder meer de bachelor Digital Arts & Entertainment die wereldfaam verwierf. In 2007 werd hij aangesteld tot algemeen directeur van Howest, na het onverwachte overlijden van Roland Vermeersch, de eerste algemeen directeur.

Als inspirerende en bezielende leider motiveerde De Geyter zijn medewerkers om het beste van zichzelf te geven. Onder zijn beleid ontwikkelde Howest zich tot een toonaangevende kennispartner die regionaal en internationaal erkend werd als innovatief en ondernemend, een hogeschool met uitstraling die de kaap van 10.000 studenten overschreden heeft. “To boldly go where no one has gone before”, de lijfspreuk van Lode De Geyter zal weldra een nieuwe invulling krijgen.

Wie is Frederik D’hulster?

Frederik D’hulster (°1974) is doctor in de ingenieurswetenschappen. Hij begon zijn carrière bij Howest in 2000 als projectmedewerker in het departement PIH, zeg maar de ingenieursopleidingen van Howest. Na een boeiende periode als docent en opleidingscoördinator van de master in Industrieel Ontwerpen, waarbij hij met de opleiding een aantal internationale awards in de wacht sleepte, werd hij in 2009, in opvolging van Lucien Bollaert, aangesteld tot directeur Onderwijs en Internationalisering.

Als directeur Onderwijs en Internationalisering, is Frederik D’hulster lid van het managementcomité dat instaat voor de dagelijkse leiding van Howest. Vanuit zijn functie is hij ook voorzitter van de Stuvoraad. Hij kan nu al terugkijken op een indrukwekkend palmares. Met zijn teams tekende hij voor de uitbouw van een data gestuurde dienstverlening met automatische rapporteringen op vlak van onderwijs en kwaliteitszorg. Hij coördineerde de oprichting van nieuwe opleidingen, inclusief de hieraan verbonden aanvragen voor Macrodoelmatigheid en de toetsen Nieuwe opleiding.

Met het team van de dienst Internationalisering was hij betrokken bij de opstart van het Howest Confuciusinstituut. Hij zet zich actief in voor het uitbouwen van een indrukwekkend internationaal academisch netwerk. Nog onlangs nam hij de coördinatie op zich van de applicatie die leidde tot de toetreding van Howest tot de RUN-EU, een prestigieus Europees netwerk van regionale universiteiten en hogescholen.

Frederik D’hulster is diep geworteld in de Howest Community. Hij schreef mee aan de waarden, de missie, de visie en de opeenvolgende strategische plannen van Howest.