Het initiatief kadert in een poging van het beleid om het hoger onderwijs buiten de traditionele universiteiten te ondersteunen in het afleveren van de technische profielen waar de arbeidsmarkt op dit moment in China hoge nood aan heeft. De grote werkloosheid onder academisch hooggeschoolde jongeren in China is symptomatisch voor een wanverhouding tussen onderwijs én het werkveld in China.
Op dit moment situeren die partnerschappen zich vooral in Azië en Afrika, waar het vooral gaat over de ondersteuning bij de vorming en training van lokaal personeel van Chinese bedrijven in het buitenland. Chinese bedrijven engageren zich dus ook voor een belangrijk deel in het initiatief door het ter beschikking stellen van eigen expertise en faciliteiten. Op dit moment bestaan al negenendertig van dit soort scholen in een drieëndertigtal landen.
Primeur voor Europa
In Europa zijn nog geen dergelijke Silk Road Schools opgestart. Vlaanderen telt minder internationale Chinese bedrijven met grote aantallen lokale werknemers. Technisch onderwijs en vorming zijn bij ons nochtans behoorlijk uitgebouwd.
Principe blijft dat er een bedrijf, in regel een Chinees bedrijf, structureel derde partij wordt en bijdraagt aan de opleiding en training van studenten in de vaardigheden die de sector waarin het bedrijf actief is meest nood aan heeft. Die bedrijven kunnen in de meest diverse sectoren actief zijn: in de logistiek, de handel, maakindustrie, toerisme, enzovoort. Maar het doel blijft primair: opleiding van studenten en werknemers richting professionele competenties.
Het Silk Road Schoolinitiatief ontleent haar naam uiteraard aan het verhaal van de oude Zijderoutes, die eeuwen lang – overzee als over land – nieuwe vormen van denken, cultuur en religie, kunst en techniek – lieten circuleren tussen Oost en West.
Wat het initiatief wordt, ligt in China (zoals vaak) niet vast in een onfeilbare blauwdruk of een omschreven strategie. Aan de partners (hogere onderwijsinstellingen en bedrijven) die zich rond dit initiatief vinden, in te vullen wat en hoe die Silk Roadscholen er gaan uitzien. Bij de Silk Road School waarvoor de samenwerkingsovereenkomts op 28 mei in Hangzhou getekend werd, komt de focus op logistiek, e-commerce en finance te liggen gezien de aanwezigheid van COSCO in zowel West-Vlaanderen (Zeebrugge) als in Zhejiang.
De hoop is dat dit op termijn ook het KMO-bedrijfsleven mee kan profiteren van de profielen die door het Silk Road Schoolinitiatief afgeleverd worden.