Kuurne profileert zich al sinds 2016 als pionier als het over energie aansluitingen via het warmtenet gaat. De ‘grondstof’ wordt aangeleverd door afvalintercommunale IMOG in Harelbeke, van waaruit een ondergrondse warmtenetleiding (onder de Leie) voor aansluiting zorgt tot in hartje Kuurne, waar naast 153 huizen nu ook openbare gebouwen (zoals het gemeentehuis) of bedrijven (zoals Huis Van Wonterghem) mee van genieten.
Burgemeester Francis Benoit zegt te hopen dat de bedrijvenzone, enkele kilometers verderop gelegen, in de toekomst ook op het warmtenet van Fluxys aansluiting zal krijgen. Want: hoe meer aansluitingen hoe meer de prijs voor basisnergie kan gedrukt worden.
No brainer
Grégory Van Wonterghem heeft het over een honderd procent bewuste keuze om zijn bedrijf te koppelen ana het warmtenet. “Als mens én als ondernemer vinden we duurzaamheid belangrijk”, aldus Van Wonterghem. “Zelfs onze klanten weten dit naar waaarde te schatten. Toen de vraag op ons afkwam, hebben we meteen ja gezegd. CO2-uitstoot verminderen is een no brainer, toch? Een morele must. Ik vraag me soms af waarom niet meer bedrijven diezelfde keuze maken. Ons bedrijf bestaat 90 jaar en dit is een mijlpaal.”