Nieuws West-Vlaanderen Inagro opent grootste innovatieve daktuinbouwserre van Europa

Inagro opent grootste innovatieve daktuinbouwserre van Europa

Inagro opent grootste innovatieve daktuinbouwserre van Europa

ROESELARE- Eind september (24 september) gooit Inagro de deuren open van de grootste tuinbouwserre op een dak van Europa. Het moet een  glazen kennishub worden, van maar liefst 6.000 m² teeltoppervlak, een blikvanger voor onderzoek en innovaties in glastuinbouw en professionele ‘urban farming’.

Met Agrotopia wil Inagro een unieke locatie creëren voor praktijkonderzoek en de ontwikkeling van innovatieve technieken voor glas- en stadstuinbouw. Het onderzoek dat er zal plaatsvinden, zal mee de toekomst bepalen van wat op ons bord belandt. 

 

Eind 2018 startte Inagro met de bouw van Agrotopia, de nieuwe onderzoeksserre voor de hydroteelt van bladgewassen en vruchtgroenten op de kistenloods van REO Veiling. Tijdens de officiële eerstesteenlegging benadrukte gedeputeerde Bart Naeyaert al het belang van het project voor de glastuinbouwsector. “Agrotopia wordt een ideale plek om onderzoek te doen naar de opkomende stadstuinbouw, maar dan wel op een professionele schaal”, lichtte hij toe. “De veiling is bovendien de plaats waar de telers samenkomen, dus versterken we de band tussen onderzoek en praktijk. Via een bezoekerscorridor in de serre willen we ook het ruime publiek meer voeling doen krijgen met de glastuinbouw en de land- en tuinbouw in het algemeen.”

Stedelijke integratie

Stadstuinbouw kent een grote verscheidenheid aan concepten, die variëren van volkstuinen tot commerciële productie. Meervoudig ruimtegebruik biedt kansen om het gebruik van ruimte, energie en hulpstoffen in de voedselproductie te beperken en reststromen uit de omgeving, zoals warmte, te benutten. Die voordelen en maatschappelijke drijfveren zorgen voor een wereldwijde toename in initiatieven om de voedselproductie te integreren in de stad of een verstedelijkte omgeving. In Vlaanderen grijpt onderzoekscentrum Inagro die kans met de bouw van een dakserre op de kistenloods van REO Veiling in Roeselare. De dakserre moet ook een voorbeeld zijn van de integratie van voedselproductie in stedelijke of verstedelijkte omgevingen. Zo zal Agrotopia restwarmte krijgen van de WKK-installatie van REO Veiling en de naburige afvalverbrandingsoven van MIROM.

Living lab voor co-creatie en demonstratie

Naast onderzoek en ontwikkeling zal ook demonstratie een belangrijke functie zijn van de dakserre. Zo moet Agrotopia letterlijk en figuurlijk ruimte geven aan een living lab. Het is de bedoeling om technologiebedrijven, telers, toeleveranciers, kennisinstellingen en overheden samen te brengen om er innovatieve technologieën te ontwikkelen in co-creatie.”

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.