Horeca opleiding

Inge Waeles (Boury) helpt om opleiding ‘ondernemerschap’ in de horecasector nieuw leven in te blazen

BRUGGE - De horecasector heeft een nieuw attest ‘Ondernemerschap’ ontwikkeld. Dit attest werd zopas uitgereikt aan 64 leerlingen van Ter Groene Poorte en Hotelschool Hasselt, de scholen die deelnamen aan de pilootfase. Vanaf september worden de lessen Ondernemerschap ingericht in 19 horecascholen over heel Vlaanderen. Bedoeling is om ondernemersvaardigheden opnieuw te verankeren in het onderwijs. Topondernemer en topvrouw bij Boury***, Inge Waeles, is het gezicht én de ambassadrice van dit project.

 

Zeven jaar na het verdwijnen van de vestigingswet zijn de lessen rond ondernemerschap terug van weggeweest in het secundair onderwijs. De sociale partners van de horeca (Horeca Vlaanderen, Comeos, ABVV, ACV) hebben via de vormingsorganisatie Horeca Forma een onderwijsproject ontwikkeld dat zevende jaarsleerlingen opnieuw de essentiële ondernemersvaardigheden moet bijbrengen. bijbrengt.

Blinde vlek

Sinds de afschaffing van de vestigingswet en het attest bedrijfsbeheer in 2018 was er in arbeidsmarktgerichte opleidingen nog weinig aandacht voor ondernemende competenties. Problematisch, zeker in een sector als horeca, waar een combinatie van vakkennis én ondernemerszin cruciaal is om vroegtijdige stopzettingen te vermijden. Uit recente cijfers van Statbel blijkt dat meer dan de helft van de Belgische ondernemingen de eerste tien jaar niet overleeft. Tijd dus om het roer om te gooien, vonden de sociale partners van de horeca.
“Het sectoraal attest wordt géén verplichting om een zaak te starten, maar het is wél een enorme troef”, duidt Matthias De Caluwe, CEO bij werkgeversfederatie Horeca Vlaanderen. “Horeca draait om gastvrijheid, beleving en smaak. Maar je bouwt geen toekomst enkel met passie hiervoor, ook kostprijsberekeningen, loonkosten inschatten, marketing opzetten… horen erbij. Daarom was de afschaffing van de vestigingswet een foute keuze en pleiten we al lang bij de politiek voor een alternatief. Want wíllen we dat jongeren doorgroeien in onze sector, dan moeten we hen die bagage van bij de start meegeven. Daarom nemen we me met dit project als sector zelf het heft in handen.”

Ervaringsdeskundige Boury

Ambassadeur van het zinvolle én nuttige leerproject is Inge Waeles die zelf al jarenlang driesterrenrestaurant Boury bedrijfsmatig helpt aansturen. “Ik weet uit ervaring hoeveel je nog moet leren als je start”, zegt ze. “Hoe meer je op school al meekrijgt, hoe beter. Jongeren moeten beseffen wat er echt komt kijken bij ondernemen: heel wat verantwoordelijkheid, cijfers, keuzes maken, enzovoort. Als ambassadeur van dit project hoop ik jongeren beter te kunnen voorbereiden op hun grote droom: ooit een eigen horecazaak starten.”
In 2025-2026 doen nog zeker 17 andere horecascholen mee, waaronder een handvol uit West-Vlaanderen (Spermalie, Droehofsteden, Sint-Theresia en Rhizo).