Nieuws West-Vlaanderen Jean de Bethune is de nieuwe voorzitter van de Eurometropool

Jean de Bethune is de nieuwe voorzitter van de Eurometropool

Jean de Bethune is de nieuwe voorzitter van de Eurometropool

KORTRIJK –  West-Vlaamse député Jean de Bethune werd recent unaniem verkozen tot voorzitter van de Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik. Dat gebeurde op de algemene vergadering van de Eurometropool. Hij volgt Rudy Demotte op, die nu Waals vice-voorzitter is? Van Franse zijde zijn Martine Aubry en Hélène Moeneclaey de vice-voorzitters. In het verleden waren ook Stefaan de Clerck en Vincent Van Quickenborne al dragers van de voorzitterstitel.  

Om de twee jaar wisselen Frankrijk en België elkaar af. Wanneer de Belgen aan de beurt zijn, wordt de Eurometropool – omwille van de pariteit – gedurende één jaar geleid door een Waalse voorzitter (Rudy Demotte, van 2 oktober 2020 tot 4 oktober 2021) en één jaar door een Vlaamse voorzitter (Jean de Bethune, tot november 2022). Insiders noemen die termijn te kort om een echte stempel te kunnen zetten op het beleid.

De Eurometropool is een Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS) naar Europees recht. Ze verenigt 14 Franse, Waalse en Vlaamse partners: 2 staten, 3 regio’s of gewesten, 3 departementen en provincies en 5 intercommunales. Deze organisatie beschikt op die manier over tal van competenties om op het terrein actie te ondernemen. De Eurometropool heeft de ambitie om met de drijvende krachten van de Franse en Belgische deelregio’s samen te werken en zaken in beweging te zetten: politieke verkozenen, institutionele actoren, openbare diensten en het maatschappelijk middenveld (bedrijfsleiders, verenigingen, vakbonden, studenten, kunstenaars …). Finaal en in theorie – in de praktijk mankeert het er nog te vaak aan – moeten de burgers van de Frans-Belgische grensoverschrijdende regio de grote begunstigden zijn.

De Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik, opgericht op 28 januari 2008 in de Kortrijkse Budascoop en de eerste in zijn soort over heel Europa, doet voor de dagelijkse werking een beroep op haar Agentschap gevestigd in Kortrijk. Het Agentschap telt acht medewerkers. Zij brengen actoren met elkaar in contact.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.