Nieuws West-Vlaanderen Jos Verdonck pleit voor betere screening sollicitanten

Jos Verdonck pleit voor betere screening sollicitanten

Jos Verdonck pleit voor betere screening sollicitanten

MENEN, OOSTENDE –  Eén op vier aanwervingen leidt tot niets en zijn verkeerde investeringen. Tot die conclusie komt het snel groeiende en gespecialiseerde HR- en selectiekantoor Verdonck. “Vooral in een krappe arbeidsmarkt zijn selectietesten uitermate nuttig”, zegt CEO Jos Verdonck die de wereld van de HR van binnen en van buiten kent. 

In één jaar tijd kent Verdonck Personeelsmanagement bvba met kantoren te Menen en Oostende een verdubbeling van het aantal aanvragen voor psychologische screenings bij aanwervingen. “Een dergelijke snelle groei in aanvragen is extreem en kenden we niet in de voorbije 30 jaar”, aldus Jos Verdonck. “De verklaring is uiteraard de noodzaak om verkeerde aanwervingsbeslissingen te vermijden. Met een extreem krappe arbeidsmarkt in West- en Oost-Vlaanderen is de instroom aan valabele kandidaten vrij beperkt. Bovendien komt het erop aan snel te beslissen om zeker geen sollicitanten te mislopen. Maar door de tijdsdruk in combinatie met een geringe instroom is het risico op verkeerde aanwervingen enorm groot. Uit een recent onderzoek van Acerta bij 44 000 arbeidsovereenkomsten blijkt dat 25 % van de aanwervingen binnen het jaar stopgezet worden. Met andere woorden: één op vier aanwervingen leidt tot niets en zijn verkeerde investeringen.”

Objectivering noodzaak

Volgens Jos Verdonck kunnen overhaaste en foutieve inschattingen door de werkgever meestal voorkomen worden via een grondige screening. “Bovendien is het niet enkel de werkgever die zich frequent vergist”, zegt Verdonck. “Meer en meer wordt vastgesteld dat de sollicitant zich danig weet te verkopen dat pas achteraf wordt vastgesteld dat de nieuwe job en de nieuwe werkgever toch niet zijn wat hij/zij zoekt. Een psychologische test in combinatie met een gefundeerd beroepskeuzeadvies verhelpt dit euvel en is een nuttige investering die veel foutieve beslissingen en tijdsverlies voorkomt. Vooral op vlak van motivatie, attitudes, persoonlijkheid en sociale vaardigheden zijn testindicaties bijzonder nuttig. Daarnaast leidt een second opinion tot een geobjectiveerde inschatting van de competenties alsook op vlak van aansluiting bij de organisatiecultuur.  Behalve voor selectie zijn testen ook een ultiem middel om groeikansen en potentieel voor de toekomst in te schatten.”

Verdonck Personeelsmanagement werd opgericht door psycholoog Jos Verdonck in 1989.  Samen met een team van 4 consultants in twee vestigingen te Menen en Oostende is Verdonck vooral voor West-Vlaamse KMO’s en non-profit organisaties een vaste partner bij aanwervingen.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.