KAZERIJ World Cheese Awards 2018

Kaasmakerij De Kazerij (Wervik) krijgt erkenning voor ambachtelijke kwaliteitsproducten

WERVIK - Flandrien kaas, de populaire goudse kaas van de Wervikse kaasmakerij De Kazerij werd bekroond met het label ‘Handmade In Belgium’ (HIB). Het HIB-label wordt door Unizo uitgereikt aan makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten. Voor De Kazerij is dat een mooie erkenning voor alle inspanningen die ze levert om met respect voor het ambacht van het kaasmaken een kwalitatieve Belgische kaas te produceren.

“We zijn fier op het HIB-label”, vertellen zaakvoerders Jan en Helga Desmet. “Het vormt de kroon op een zeer succesvol 2018, een jaar waarin we andermaal wereldkampioen werden op de World Cheese Awards en onze kazen in steeds meer winkels in de rekken liggen.”

Flandrien kaas werd gelanceerd in 2013. Deze goudse kaas wordt geproduceerd op 4 leeftijden: jong (6 weken oud), gerijpt (6 maanden), oud (12 maanden) en grand cru (18 maanden). Door de steeds groeiende belangstelling, zowel uit binnen- als buitenland, verwerkt De Kazerij intussen elk jaar zo’n 10 miljoen liter melk tot ruim 1.000 ton kaas. Alle Flandrien kazen worden geproduceerd in een ambachtelijke kaasmakerij, die heel wat aandacht heeft voor duurzaamheid en kwaliteitszorg. Jan Desmet: “Alles begint met melk van de allerhoogste kwaliteit die we ophalen bij geselecteerde landbouwbedrijven in de regio. De productie van onze kazen gebeurt volgens een traditioneel recept en met de expertise van een ervaren kaasmeester. Het ambacht staat nog steeds centraal om een lekkere kwaliteitskaas te kunnen waarborgen."

Het zijn al die factoren die ook de doorslag gaven om het Handmade In Belgium-label in de wacht te slepen. De jury beoordeelt onder meer of het product op ambachtelijke wijze wordt geproduceerd, waarbij minstens 50% met de hand gebeurt. Ook lokale productie, duurzame processen en de herkomst van de grondstoffen zijn van belang. "In alle belangrijke stadia van het kaasmaken is er nog een manuele handeling nodig", aldus Jan Desmet. "Ik denk aan het scheiden van de wei en de wrongel, de kaasblokken die in de ronde vormen worden geplaatst, de bollen die in en uit de pekel gaan of de regelmatige kwaliteitscontroles… We zijn dus een ambachtelijk bedrijf maar we zetten tegelijk hedendaagse technologie in om in alle stappen van het proces de kwaliteit te waarborgen.”