Nieuws West-Vlaanderen Kenzo Lauwereins (restaurant Vlass, Middelkerke) kroont zich tot West-Vlaamse Sommelier van het Jaar

Kenzo Lauwereins (restaurant Vlass, Middelkerke) kroont zich tot West-Vlaamse Sommelier van het Jaar

Kenzo Lauwereins (restaurant Vlass, Middelkerke) kroont zich tot West-Vlaamse Sommelier van het Jaar

KORTRIJK – Maandagavond werden in Kortrijk de resultaten bekend gemaakt van de Sommelier of the Year 2023. Deze verkiezing is al aan haar 13de editie toe. Meer dan 12.700 mensen, zowel gastronomieliefhebbers als professionals, brachten hun stem uit via de website www.sommelieroftheyear.eu. De drie best geklasseerden van elke provincie legden een sommelierproef af waarbij gepeild werd naar hun kennis omtrent foodpairing, wijn- en glaskeuze. Dit gebeurde onder het nauwlettend oog van een vakjury. Kenzo Lauwereins van het Middelkerkse Vlass is de West-Vlaamse laureaat.

De proef van dit jaar was niet eenvoudig. Ze bestond zowel uit een wine- als beerpairing opdracht met bijhorende glazen. De finalisten moesten uit vijf verschillende bieren de bier- en glascombinatie kiezen die het best samenging met een voorgerecht bestaande uit tomaat met Oostendse grijze garnalen. Daarna moesten ze een tweede, goed gemotiveerde keuze maken uit vijf wijnen met een gepast glas voor scharretong met Nieuwpoortse grijze garnalen met een salsa van Chant d’Eole brut & dulse.

Veelheid aan kwaliteiten

De verkiezing ‘Sommelier of the Year’ is geen wedstrijd maar een erkenning van de beste sommelier, waarbij ook zijn of haar dagelijkse inzet en professionalisme gelauwerd wordt. De organisatie is in handen van Home & Table by Meyhui, Foodprint en Club Prosper Montagné. Guido Francque, Frank Desmedt, Baudouin Meyhui, Marina Stoop, Robert Van Landeghem, Sofie Vanrafelghem, Gido Vanimschoot, Matthieu Vanneste en een aantal gewezen nationale winnaars van ‘Sommelier of the Year’ maakten deel uit van de vakjury.

Om in aanmerking te komen voor de titel, moeten de kandidaten voldoen aan een aantal criteria. Ze moeten werkzaam zijn in een Belgisch restaurant en voldoende beroepservaring hebben. “Daarnaast moeten ze ook over de nodige technische kennis en communicatieve vaardigheden beschikken”, aldus Baudouin Meyhui. “Ze moeten vertrouwd zijn met de technische aspecten van een wijnkaart, en tevens garant staan inzake het wijnkaartbeheer en de prijs-kwaliteitsverhouding.”

De verkiezing, die jaar na jaar aan populariteit wint, werd voor het eerst georganiseerd in 2010. Een sommelier kan de titel van ‘Sommelier of the Year’ maar eenmaal in de wacht slepen. Gewezen winnaars kunnen bijgevolg niet meer worden voorgedragen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

TVH wereldwijd gehackt

WAREGEM - Zondagavond werden de werknemers van TVH bericht dat er belangrijk nieuws op komst was. Helaas geen vrolijk nieuws:… Lees meer