Nieuws West-Vlaanderen Kleindochter van Roger De Clerck ontgroeit met Curafyt in no time het Waregemse Bedrijven Centrum

Kleindochter van Roger De Clerck ontgroeit met Curafyt in no time het Waregemse Bedrijven Centrum

Kleindochter van Roger De Clerck ontgroeit met Curafyt in no time het Waregemse Bedrijven Centrum

WAREGEM – Je moet het maar doen. Uitgerekend toen corona zijn trieste intrede maakte in ons land (februari-maart 2020) besloot Valérie De Clerck haar eigen bedrijf op te richten, samen met medevennoot, Ieperling Floris De Smet. Curafyt brengt natuurlijke en zeer specifieke (in functie van de aandoening of de kwaal) voedingssupplementen en verzorgingsproducten op de markt voor paarden en honden. De snelle groei van de start-up dwingt Curafyt om nu al het warme nest van het Waregemse Bedrijven Centrum te verlaten en uit te wijken naar een eigen vestiging. Valérie De Clerck is dierenarts van opleiding, heeft van jongs af aan een grote passie voor paarden en voor …het ondernemerschap. “Van thuis uit meegekregen zeker?”, lacht ze.       

Valérie De Clerck is de kleindochter van wijlen Roger De Clerck (Beaulieu) en één van de vijf kinderen van Dominiek De Clerck. Na haar studies dierenarts, werkte ze onder meer in het buitenland (Parijs, Zurich) voor twee start-ups in de digital healthcare sfeer. Daarna volgde een job dichter bij huis bij de Mars Groep. En dus gooide ze zich met naarstige ijver op het ondernemerschap. “De lokroep om zelf te ondernemen werd te groot”, zegt ze. “Een bijkomende opleiding aan de Vlerick School was mee bepalend voor mijn keuze om op eigen benen te staan, samen met Floris De Smet, die ik kende uit mijn studententijd en net als ik ook dierenarts is.”

Vliegende start

Curafyt is anderhalf jaar na zijn startschot al actief in 5 landen en heeft meer dan duizend tevreden klanten. “Ons concept is gebaseerd op een eerder uniek distributiemodel”, aldus Valérie De Clerck. “Wij bieden onze producten niet aan via de klassieke weg (de groothandel) maar wel rechtstreeks bij de dierenartsen en via onze eigen webshop. Die benadering (B2B en B2C) blijkt een goede keuze te zijn. Alle producten – pakweg een tiental referenties op vandaag – worden inhouse bedacht en met die zelf gemaakte formules trekken we dan naar een drietal Vlaamse bedrijven die onze producten ook effectief aanmaken. De hoofdmoot van onze producten is bestemd voor paarden. Een kleiner deel is bedoeld voor honden. Het gaat altijd om middelen die een specifieke klacht behandelen en we bedanken dus voor bijvoorbeeld algemene vitamines. Naar de toekomst toe ligt er zeker nog een groot groeipotentieel bij de kleinere huisdieren, maar ook in het buitenland. Ons aanbod wordt aan huis beleverd bij dierenartsen of consumenten, en dat via de bekende koeriers.”

Blijde intrede

Valérie De Clerck is vol lof over haar ‘blijde intrede’ in het co-working house van het Bedrijven Centrum (BC) van Waregem, waar startende ondernemers raad en daad vinden van professionele en door de wol geverfde ondernemers, alsook een onderkomen én infrastructuur. “Bij het opstarten van een onderneming heb je enorm veel aan je hoofd”, zegt de jonge onderneemster en jonge moeder. “Je bent gefocust op klanten binnenhalen, waarbij je geen tijd wenst te verliezen met honderd praktische zaken te regelen. Je start ook niet met een team van medewerkers die alles voor je regelen. In een BC beschik je onmiddellijk over heel wat gemeenschappelijke faciliteiten van een groot bedrijf: kantoren, magazijnen, vergaderzalen, receptie, telefoon permanentie, alsook behoorlijk wat administratieve taken worden voor je gedaan.  En 1 overzichtelijke factuur op het einde van de maand. Het grote voordeel van het BC Waregem tegenover andere co-working spaces is de aanwezigheid van magazijnen.

Valérie De Clerck zegt dat ze als jonge starter nog meer voordelen heeft ervaren. “Zo leer je bijvoorbeeld ook gelijkgestemde starters kennen en via de uitwisseling van informatie, kom je ook tot nieuwe en frisse inzichten”, zegt ze. “Manu Tuytens van Concordia, die het Bedrijven Centrum helpt aansturen, was ook een ideaal klankbord en een adviseur zoals je ze graag hebt. Hij leerde me onder meer om de juiste focus te leggen als starter (je kan niet alles ineens doen), om bijstand te verlenen in contact met derde partijen of om ons businessplan te helpen analyseren.”

Versnelling hoger

Curafyt kijkt zeer tevreden terug op het eerste jaar waarbij het vooropgezette omzetdoel al werd overschreden. De groei vanuit het niets was sterk, en dat in een markt met wel meer kleinere spelers, wat op termijn perspectieven opent naar consolidatie. “Nu al moeten we een versnelling hoger schakelen”, aldus Valérie De Clerck. “Dit zullen we doen met onder meer een kapitaalsverhoging, al dan niet samen met derde partijen, daar zijn we nog niet uit. Wat wél zeker is: onze verhuis, want we zijn ons warme nest in Waregem ontgroeid. Dit jaar nemen we onze intrek in een pand in Erembodegem, dat ideaal gelegen is om onze klanten van over heel Vlaanderen te bedienen en ook talent aan te trekken.”

Valérie De Clerck en haar vennoot willen dit jaar ook al de drie eerste aanwervingen doorvoeren: een marketing coördinator, een sales vertegenwoordiger en een logistiek medewerker.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.