Nieuws West-Vlaanderen Kobe Desramaults moet van Oostende de hoofdstad van de garnaalkroket maken

Kobe Desramaults moet van Oostende de hoofdstad van de garnaalkroket maken

Kobe Desramaults moet van Oostende de hoofdstad van de garnaalkroket maken

OOSTENDE – Kobe Desramaults, de sterrenchef achter onder andere toprestaurants Chambre Separée en De Superette (beiden gevestigd in Gent), mag zich nu ook de eerste culinaire stadscurator van Oostende noemen. Hij moet in het komende jaar de culinaire visie van Oostende mee koers geven. In die hoedanigheid richt hij de schijnwerpers op de culinaire parels van de Koningin der Badsteden, geeft hij zijn visie over het belang van het terroir en (her)ontdekt hij de typische streekproducten. De eerste concrete resultaten van dit curatorschap zijn de ode aan de Oostendse garnaalkroket en Krevet, het allereerste ‘garnaalkroketbier’.

Verse gekookte garnalen moeten blinken en `reuzelen‘. Wie een bezoek brengt aan de Oostendse Vistrap zal snel weten wat hiermee bedoeld wordt. Ter plaatse graaien de ‘viswúven’ met hun handen door de stapels vers gekookte garnalen, waardoor je een reuzelend (ritselend) geluid hoort. Dat is hét teken dat ze vers en perfect gekookt zijn. ‘Gêrnoazn’ moéten met de hand gepeld worden. De Vistrap in Oostende is overigens de enige plaats is in België waar men garnalen recht van de vissersboot kan kopen, een unicum.

In zeker 25 restaurants in de stad kan je ambachtelijke kroketten eten met verse Oostendse garnalen. De Oostendenaar is het dan ook unaniem eens dat “dé Oostendse manier van garnaalkroketten maken” voor het nageslacht moet bewaard worden. Vergis je niet, zegt men in Oostende: om een ogenschijnlijk simpel garnaalkroketje te maken, is heel wat vakmanschap nodig. Zeer belangrijk bij een Oostendse garnaalkroket is, wanneer men de kroket opensnijdt, het vulsel nog licht lopend is. Wat ook vaak vergeten wordt is de gefruite, lichtgezouten peterselie en het partje citroen.

“Eigen aan de garnaalkroket is dat elke chef-kok een eigen recept heeft”, aldus burgemeester Bart Tommelein van Oostende; “Of het nu op restaurant is of thuis, het is vaak een familierecept dat vele generaties heeft overleefd en waar men terecht trots op is. Met de garnaalkroket als basis hebben we heel wat leuke acties opgericht om ervoor te zorgen dat mensen dit najaar zeker eens naar Oostende afreizen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.