Nieuws West-Vlaanderen Koksijde vecht belastingseisen van Test Aankoop aan

Koksijde vecht belastingseisen van Test Aankoop aan

Koksijde vecht belastingseisen van Test Aankoop aan

KOKSIJDE – Burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde is verontwaardigd over de manier waarop Test Aankoop doet uitschijnen dat de tweede verblijfsbelasting in Koksijde onwettig is en moet vernietigd worden. “Er is geen enkel voorafgaand overleg geweest met deze organisatie”, aldus de burgemeester. “Deze actie doet de deur volledig dicht en laat geen ruimte meer voor onderhandelingen. De vonnissen en arresten uit het verleden, waarnaar verwezen wordt, hebben alleen uitwerking op de in deze procedures betrokken partijen. België kent geen precedentenrechtspraak.”

Test Aankoop vindt dat tweede verblijvers geen belasting moeten betalen in Koksijde. Het gemeentebestuur ziet dat anders. “De regelgeving inzake lokale fiscaliteit laat toe dat gemeenten tweede verblijfsbelasting heffen”, zo luidt der stelling van de kustgemeente aan de Westkust. “Dat gebeurt in het merendeel van de gemeenten in Vlaanderen en in het buitenland.”

“De gemeenteraad heeft haar belastingreglement 2020-2025 duidelijk en proactief gemotiveerd”, aldus burgemeester Marc Vanden Bussche. “Belangrijk om aan te stippen is dat ook inwoners met een tweede verblijf de belasting verschuldigd zijn. Iedereen die verblijft in Koksijde betaalt gemeentebelastingen: tweede verblijvers via de tweede verblijfbelasting, toeristen via toeristische logiesbelasting en inwoners via de algemene gemeentebelasting.”

Tot en met Cassatie

Om Koksijde leefbaar te houden, het sociaal leven te versterken en voldoende betaalbare woongelegenheden voor inwoners beschikbaar te hebben, wil de tweede verblijfbelasting eigenaars ertoe aanzetten hun tweede verblijf aan te bieden op de private huurmarkt voor permanente bewoning. “Tweede verblijven zetten de woningmarkt echter zwaar onder druk en doet de vastgoedprijzen uit de pan swingen”, aldus nog het standpunt van de burgemeester. “Het zorgt voor vergrijzing en een vlucht van jonge gezinnen uit onze gemeente, die geen woning meer kunnen betalen. De cijfers daarover in de recente pers bewijzen deze trend. Koksijde zal alvast zijn koers rond de tweede verblijfbelasting blijven aanhouden en wacht het oordeel van de rechtbank in elk individueel dossier af waardoor het sop de kool niet waard is om te procederen. Hoe dan ook zullen alle rechtsmiddelen worden uitgeput, tot en met Cassatie.”

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.