Nieuws West-Vlaanderen Kortemark heeft zijn lang verwachte nieuwe bedrijventerrein

Kortemark heeft zijn lang verwachte nieuwe bedrijventerrein

Kortemark heeft zijn lang verwachte nieuwe bedrijventerrein

KORTEMARK – Met de onthulling van de straatnaam Vlas werd het lokaal bedrijventerrein De Vlasschaerd in Werken (Kortemark) recent officieel geopend. Het reconversie project liep niet van een leien dakje, maar het resultaat is er nu, zo laat de streekintercommunale WVI verstaan. Momenteel zijn er veertien lokale ondernemers gevestigd.

Sinds de jaren veertig was er langs de Vladslostraat een vlasfabriek gevestigd. Toen de fabriek de deuren sloot, werd een deel van de site gesplitst in verschillende loten en apart verkocht in 2005. Deze loten waren zonevreemd, zodat er een ongestructureerde dynamiek ontstond. Zo was er op de site geen openbaar domein, ontbraken richtlijnen naar ruimtelijke kwaliteit en was er geen mogelijkheid tot drinkwater aftakking of rioolaansluiting. In opdracht van de gemeente Kortemark startte WVI in 2008 een planologisch traject om de site opnieuw in te richten, alsook juridisch in orde te brengen, dit in overleg met de mede-eigenaars. In 2011 werden de rioleringswerken in de Vladslostraat aangegrepen om ook effectief op het terrein een kwaliteitsslag te kunnen maken.

Breed partnership

Begin 2016 werden de herinrichtingswerken opgestart. De totale investering in de site bedraagt zo’n 856.000 euro, waarvan de veertien mede-eigenaars samen ongeveer 99.900 euro moeten betalen. Bijna 85 procent van het project werd gesubsidieerd door onder meer het Agentschap Innoveren & Ondernemen, de Vlaamse Millieumaatschappij, Infrax en de Watergroep. Op vandaag zijn op het bedrijventerrein onder meer een schrijnwerkerij, carrosserie, opslagplaats en antiekzaak Pas Passé gevestigd.

De reconversie van het bedrijventerrein sluit aan bij het reconversiebeleid van WVI. “Door sterker in te zetten op reconversie van verouderde bedrijventerreinen, kunnen we zuiniger en intensiever omgaan met de beschikbare ruimte”, aldus WVI. “Herbestemmen is en blijft maatwerk. Daarom stond WVI mee in voor de procesbegeleiding gedurende het hele traject.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

TVH wereldwijd gehackt

WAREGEM - Zondagavond werden de werknemers van TVH bericht dat er belangrijk nieuws op komst was. Helaas geen vrolijk nieuws:… Lees meer