Nieuws West-Vlaanderen Kortrijk wil met creatief cultureel-economisch stadsfestival ‘WONDER’ een breed publiek verwonderen

Kortrijk wil met creatief cultureel-economisch stadsfestival ‘WONDER’ een breed publiek verwonderen

Kortrijk wil met creatief cultureel-economisch stadsfestival ‘WONDER’ een breed publiek verwonderen

KORTRIJK – Na een eerste succesvolle editie in 2020, presenteert de stad Kortrijk van 15 oktober tot 14 november 2021 de tweede editie van het creatieve stadsfestival WONDER. Voor WONDER slaan Biënnale Interieur, Designregio Kortrijk, Howest en het Wilde Westen de handen ineen. De editie 2021 vindt plaats in de fabriekshallen op de voormalige site van Van Marcke, ook gekend als de oude De Coene site. Voor WONDER slaan creatieve, culturele en socio-economische organisaties en onderwijsinstellingen in Kortrijk de handen in elkaar en gaan jonge designers en gevestigde waarden aan de slag met het thema ‘Please, Have a Seat‘ (een concept van de beurs Interieur met de stoel als rode draad). 

 

Blikvanger is het nieuwe designevent van Biënnale Interieur, die meer dan 200 (258 om precies te zijn, bijeengebracht door 150 bedrijven) stoelen en zitobjecten presenteert. Van historische ontwerpen van de Deense ontwerpers Verner Panton en Arne Jacobsen tot meer moderne objecten van onder meer Nendo, Jasper Morrison en Barber Osgerby. Van klassiekers van IKEA, House of Finn Juhl, Zeitraum over nieuwe ontwerpen van Arper, Atelier Vierkant, Vitra en Thonet tot primeurs van gevestigde waarden en jonge talenten. De stoel staat hier symbool voor het samen zitten, samenkomen, samen genieten, samen zijn, kortom voor verbondenheid. Met dit thema maakt WONDER dus niet alleen plaats voor zitelementen in al hun vormen en functies, maar wil het ook het belang en de impact van sociale interactie, samenkomen en sociale handeling laten zien.

Het resultaat is een boeiend en divers parcours langs een enorme presentatie van meer dan 200 stoelen. Jo Libeer is de bedenker van ‘Please Have a Seat’. Er wordt ook een hommage gegeven aan de befaamde Italiaanse ontwerper Enzo Mari, en dit door de studenten van Howest. Langs het parcours is ook het werk te zien van een  nieuwe generatie jonge ontwerpers. Ze zijn met 38 en ‘worth a closer look‘.

Voor de traditionele Biënnale Interieur is het nog wachten tot volgend jaar. “Maar we krijgen op WONDER wel een stevig voorsmaakje met de tentoonstelling ‘Please, have a Seat”, aldus de Kortrijkse burgemeester Ruth Vandenberghe. “Ook onze Kortrijkse creatieve partners zoals Designregio Kortrijk, Wilde Westen, Leiedal en Howest zullen het publiek opnieuw verWONDERen met hun creaties.”

De tweede editie van het festival verplaatst zich van de binnenstad naar de oude industriële site Van Marcke. Daar wordt door de stad werk gemaakt van één van de belangrijkste stadsvernieuwingsprojecten voor de komende tien jaar: een compleet nieuw stadsdeel van 15 hectare, waar een mix van creativiteit en duurzaamheid de rode draad moet vormen. Een creatieve hub, zeg maar. Of zoals Caroline Van Marcke dat uitdrukt: een plaats waar leren, leven, denken en doen kunnen samenvallen.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.